Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Svemir

Još jedna Zemlja ?

Astronomi otkrivaju nove planete koje imaju sličnosti sa Zemljom

NASA je lansirala Kepler teleskop u ožujku, nadajući se da će pronaći planete slične zemlji izvan našeg sunčevog sustava. Međutim, dok NASA čeka da Kepler počne slati slike i podatke, neki astronauti otkrivaju zanimljive činjenice.

Tim švicarskih i francuskih istraživača koji rade u europskom južnom opservatoriju u Čileu izvijestio je da su otkrili najmanji i najsjeverniji planet ikada viđen izvan našeg sunčanog sustava. Astronomi su pronašli planete u sustavu pod imenom Gliese 581. To je sustav od četiri planeta koji kruže oko zvijezde zvane crveni patuljak. Gliese 581 se nalazi 20 svjetlosnih godina od Zemlje.

Tim je proučavao ovaj sustav četiri godine, 2007. su otkrili prva tri planeta. Istraživači su planete nazvali: 581 b, 581 c, 581 d. U to doba su znanstvenici isključili mogućnost postojanja vode ili života na bilo kojem od ta tri planeta. Ali sada su istraživači promijenili mišljenje u vezi planeta 581 d. Njihovo nedavno istraživanje pokazuje kako se ovaj planet nalazi u idealnom položaju da bi na njemu mogla postojati voda. To bi značilo da na njemu postoji ili može postojati život.

Prema znanstvenicima, planet 581 d je oko sedam puta veći od Zemlje te smatraju da na njemu postoji ocean. Stephane Udry, jedna od istraživača, kaže da je ovo prvi planet izvan našeg sustava na kojem postoji mogućnost vode.

Još jedno otkriće koje su napravili astronomi jest četvrti planet u sustavu Gliese 581, kojeg su nazvali 581 e. Međutim, ovaj planet je preblizu suncu da bi na njemu mogao postojati život. Njegova orbita stavlja ga suviše blizu suncu i izlaže ga velikim radijacijama i toplini.

Znanstvenici obično otkrivaju planete koje postoje izvan našeg sustava – zvane egzoplanete – koristeći ono što nazivaju wobble method. Oni promatraju zvijezdu, ako u njoj svjetlost treperi, to bi moglo značiti da gravitacijska sila planeta utječe na gravitacijsku privlačnost zvijezde. Više od 340 planeta otkriveno je ovom metodom od 1994. Većina je bila veličine jupitera.

” Smatram da je to nevjerojatno otkriće” – rekao je Jon Jenkins, glavni istražitelj NASA-ine Keplerove misije.

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Svemir

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh