Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Psihologija

Kada govorite drugi jezik, postajete i druga osoba

Američka studija je pokazala- Ljudi koji govore dva jezika, nesvjesno mijenjanju osobnosti kod ”prebacivanja” na drugi jezik!

Znanstvenici s fakulteta Wisconsin- Milwaukee proučavali su skupinu latino žena, one su sve govorile dva jezika, ali su pripadale različitim društvenim slojevima. Utvrđene su značajne promjene u percepciji samoga sebe s obzirom na koji su jezik u tom trenutku govorile.

Jezik je čimbenik koji aktivira različite okvire koji su specifični za neku kulturu. Voditelji istraživanja su rekli da su se žene smatrale više samouvjerenima kada su govorile španjolski nego kada su govorile engleski. Promatrači su također primijetili kako su žene bile više samodostatne i otvorene kada su govorile na španjolskom.

U jednom od istraživanja, grupa dvojezičnih američkih latinoamerikanaca  promatrala je oglase koji su sadržavali žene u različitim scenarijima. Sudionici su vidjeli oglase na jednom jeziku – engleskom ili španjolskom – a zatim su, šest mjeseci kasnije, gledali  iste oglase na drugom jeziku.  Njihova percepcija  o sebi i o ženama u oglasima mijenjala se ovisno o jeziku.

Jedan ispitanik, na primjer, vidio je glavnog lika oglasa kao samostalnu i hrabru ženu u španjolskoj verziji, ali kao beznadnu, usamljenu, zbunjenu ženu u engleskoj verziji.

Nastavi čitati
Advertisement
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Psihologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh