Connect with us

Znanost

Ekologija i okoliš

Kako će svemirski čistač očistiti nebo?

Smeće koje se nakuplja u orbiti oko Zemlje i predstavlja sve veći problem za satelite i svemirske letjelice u budućnosti bi mogao čistiti svemirski čistač, predložili su ovih dana talijanski znanstvenici.

Letjelica bi presretala najveće komade smeća, na njih postavljala pogonske uređaje i potom ih slala da sagore u atmosferi. Autori studije tvrde da bi se ovom relativno jeftinom tehnikom godišnje moglo ukloniti 10-ak opasnih predmeta.

Problem svemirskog otpada posljednjih je godina poprimio goleme razmjere – u Zemljinoj nižoj orbiti kreće se više od 17.000 komada većih od 10 cm. No posebno je opasno to što svaki od njih može stvoriti na tisuće novih.

`Smatramo da je ovaj problem postao vrlo ozbiljan i vrlo hitan`, rekao je za BBC autor izviješća Marco Castronuovo, istraživač Talijanske svemirske agencije. `Sada je pravi trenutak za akciju. Kako vrijeme ide, morat ćemo uklanjati sve više dijelova`, objasnio je.

Godine 2007. Kina je demonstrirala svoj protusatelitski sustav i uništila jedan od svojih nefunkcionalnih satelita. U eksploziji je stvoreno više od 2.000 novih komada smeća. Nakon toga, u Zemljinoj su se orbiti sudarili jedan ruski i jedan američki satelit i stvorili još više otpadaka.

Znanstvenici se osobito boje lančane reakcije, odnosno tzv. Kesslerovog sindroma koji je ime dobio po NASA-inom znanstveniku koji ga je prvi opisao 1978. godine. Prema ovom konceptu, sudari komada smeća stvaraju novi otpad i potiču na nove sudare te se konačno stvaraju cijeli oblaci otpadaka koji bi velika područja niske orbite mogli učiniti potpuno neupotrebljivima.

Smeće ne predstavlja opasnost samo za umjetne satelite, već i za Međunarodnu svemirsku postaju u kojoj žive i rade ljudi.

Nova istraživanja pokazala su da se na visini od oko 850 km nad Zemljom trenutno nalazi više od 60 objekata od kojih oko dvije trećine njih teži više od tri tone, a mnogi se kreću brzinama od oko 7,5 km u sekundi. Najveći dio tog smeća sačinjavaju istrošeni dijelovi raketa, a dr. Castronuovo smatra da upravo od njih treba krenuti. Naime, većina zemalja ne bi pristala da se dira u njihove satelite i instrumente čak i ako su na kraju svoga životnog vijeka.

`Ako se koncentriramo na potrošene dijelove raketa, koji nemaju osjetljivu opremu i nisu u nikakvoj funkciji, ne bi trebao biti problem dobiti dozvolu vlasnika da ih se ukloni`, rekao je Castronuovo.

Prema talijanskoj shemi, čistač bi se lansirao u sedmogodišnje misije. Svaki bi imao po dvije robotske ruke – jednu za presretanje i hvatanje otpadaka, a drugu za učvršćivanje ionskih potisnika koji bi smeće slali u atmosferu, prenosi tportal.hr

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

17 komentara

17 Comments

 1. Branko Babić

  kolovoz 9, 2011 kod 9:19 pm

  A kad cemo ici na druge planete? 😀

 2. King Spade

  kolovoz 9, 2011 kod 9:23 pm

  dok ne pojeftine cistaci (cistacice tocnije) stanova, ne zelim cuti o svemirskim cistacima… 🙂

 3. Dario Pajančić

  kolovoz 9, 2011 kod 9:25 pm

  a zasto ce cistit, pa doci ce nibiru i sve ce lijepo pomest..

 4. Danijel Summer Edition Jurkovic

  kolovoz 9, 2011 kod 9:30 pm

  A gore aluminija,bakra……. askalamanjuš!

 5. Ljudevit Lešić

  kolovoz 9, 2011 kod 9:46 pm

  još kad mi lansiramo ovaj naš satelit; to neće moć očistit ni da pošalju chucka norrisa

 6. Kamber Josip

  kolovoz 9, 2011 kod 9:52 pm

  Evo javljam se dragovoljno, ionako sam nezaposleni orbitalni mehaničar, super…

 7. Josip Tošić

  kolovoz 9, 2011 kod 10:32 pm

  Ovo je svakako pohvalno… ako uspije više će nan poslužit to nego put na Mjesec ili Mars, jer jedno je ceremonija uzdizanja anglosaksonskih naroda, a drugo pomoć našoj atmosferi, planetu i nama i našin potomcima na kraju krajeva!

 8. Aleksandar Boljak

  kolovoz 10, 2011 kod 12:58 am

  Joj koje sranje …nemogu da ociste planetu ,pa bas ce skakat po orbiti da je ciste.Nemogu dobacit raketom do jonosfere, da se nedesi neko sranje,pri samom polijetanju.

 9. Tomislav Marinčić

  kolovoz 10, 2011 kod 1:31 am

  Hm, nemojte da to cuju ovdasnji skupljaci zeljeza…djava me odnia ako se svi nece prekvalificirat u – ASTRONAUTE!

 10. Robi Todd

  kolovoz 10, 2011 kod 1:38 am

  Ma ebes, nek se generacija nakon nas brine za to.

 11. Sinisa Betty Znidarec

  kolovoz 10, 2011 kod 6:12 am

  ahaha… dolaze roditelji (Nibiru i ostala kompanija) u posjet djeci, a mi tulumarili svo vrijeme napravili smeća koliko hoćeš i sad treba počistit da ne dobijemo još i za to po guzi 🙂 Ionako neće biti zadovoljni svim onim što će ovdje vidjeti pa bar da dvorište dotjeramo u red ako smo već kuću demolirali 😉 I to smo se sjetili pet do dvanaest ko fol malo čistit da se pokažemo dobrima….

 12. Hajrudin Pajt

  kolovoz 10, 2011 kod 8:20 am

  Ma daaaj , čuuuuuuuj kako ??? UZME METLU I FINO – LIJEPO SVE POMETE ,,,,,,,,, POD TEPIH …

 13. Boris Ravić

  kolovoz 10, 2011 kod 8:39 am

  ma bravo, talijani, dajte si prvo počistite Napulj i ostale gradove gdje vam se djeca kupaju u smeću, pa onda počnite pametovati o “svemirskom čišćenju”… Kod sebe doma ne mogu naći niti cigane da im skupe staro željezo u tačkama, a malo bi maštali o robotima-smetlarima.

 14. Alma Keser-brozović

  kolovoz 10, 2011 kod 6:34 pm

  Nikako

 15. Dino Alberini

  kolovoz 12, 2011 kod 6:26 am

  NIBIRU POSTOJI!!! Ako ga ne vidite, to je zato jer su vam, umjesto trave, uvalili obični duhan.

 16. Sanel Muradic

  kolovoz 16, 2011 kod 11:38 pm

  Tako je Želja

 17. Mihovil Menje Jurić

  kolovoz 26, 2011 kod 9:23 pm

  ja bi lansira 10 Wall-E -a da čiste XD ^^ 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh