Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Kako dojiti: Savjeti i strategije

Dojenje je prirodni proces, ali može predstavljati izazove za nove majke koje nisu upoznate s odgovarajućom tehnikom ili doživljavaju razumljiv napad nervoze.

Dobra vijest je da se većina novih majki može opustiti i prestati se brinuti. Procjenjuje se da samo 5% majki fizički ne može dojiti svoje bebe; za ostale 95%, praksa i strpljenje su sve što je potrebno kako bi se uspješno dojili svoje novorođenče.

Zašto dojiti?

Dojenje se preporučuje od strane svake glavne dječje zdravstvene organizacije zbog dodatne zaštite od infekcija koje ona može pružiti dojenčadi i nadređene prehrambene vrijednosti majčinog mlijeka. Većina pedijatara preporučuje da djeci daju samo majčino mlijeko za prvih šest mjeseci svog života kako bi im omogućili da imaju koristi od dodanih imuniteta majke; Osim toga, daleko je jeftinija od kupovnih pripravaka i već je na savršenoj temperaturi za osjetljiva usta Vaše bebice.

Kada započeti dojenje ?

U mnogim slučajevima, majke mogu početi dojenje u bolnici čim se dijete rodi. Iako glavna opskrba mlijekom još nije kod većine novih majki, grudi su proizvela hranjivu tvar nazvanu kolostrum koji pomaže u zaštiti bebe od infekcija tijekom prvih dana izvan maternice. Dječji želudac je još uvijek vrlo mali, tako da je količina kolostruma proizvedenog tijekom tog razdoblja obično dovoljna da ublaži glad i zadrži dijete hranjeno i sadržajno. Za majke koje ne mogu dojiti odmah nakon rođenja, preporuča se da počnu što je prije moguće kako bi djetetu pružili vrijednu zaštitu koju pruža kolostrum.

Kako dojiti ?

Uspješno dojenje ovisi o sposobnosti bebe da uhvati sa usnama dojku i bradavicu; to je u velikoj mjeri instinktivno ponašanje, ali neke bebe možda trebaju malo pomoći kako bi dobili ideju prvih nekoliko puta pokušaja dojenja. Bebe koje se rođene prije termina, tada su obično slabija i ne mogu pravilno dojiti. Brojni različiti čimbenici mogu utjecati na sposobnost bebe da se uspije uspraviti, uključujući pozicioniranje tijekom njege, oblik majčinih grudi i cjelokupnu strpljivost koju pokazuju i beba i majka tijekom procesa.

Postavljanje bebe u pravilan položaj

Majke mogu birati između različitih pozicija za vrijeme dojenja. Jedan od najpopularnijih je kolijevka za nošenje, u kojoj je beba čvrsto smještena u krilo lakta s jednom rukom koja podupire svoje dno dok se dojka prezentira djetetovim ustima. Neke majke vole ležati pored svoje bebe tijekom hranjenja; ova pozicija omogućava majci i djetetu opuštanje tijekom dojenja i mogu biti udobnije za dulje hranjenje. Bez obzira na to koji je položaj odabran, majke bi trebale osigurati da beba može potpuno pričvrstiti bradavicu i jednostavno piti te da će položaj biti udoban i za bebu i majku podjednako.

Gladne bebe često su nestrpljive i ne uspijevaju pravilno “uhvatiti” dojku. To može dovesti do frustracije majki i bebe i može doći do daljnjih problema s dojenjem. Većina novih majki postići će bolje rezultate nudeći dojke često čak i kada beba ne izgleda posebno gladna; to će minimizirati frustracije i povećati vjerojatnost uspjeha dojenja.

Uloga oca

Vrijeme hranjenja obično je i vrijeme blizine i tihog igranja s novim djetetom. Neke majke odluče izdojiti dio svojeg majčinog mlijeka kako bi očevi mogli  ponuditi bočicu za jedan ili više planiranih hranjenja kako bi se bolje povezali sa svojim djetetom. Čak i kad majka doji, očevi mogu pomoći pri tome da ostanu bliski, razgovaraju i pomažu da podrže bebu tijekom procesa; to može pomoći majci, ocu i bebi da se povezuje kao obitelj stvaranjem toplog i njegujućeg rituala.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Društvene znanosti

Posvećujete li dovoljno vremena svojoj djeci? Odgovor na ovo pitanje pokušalo je dati britansko istraživanje koje je pokazalo da roditelji u prosjeku provedu samo...

Društvene znanosti

Više od polovice djece priznalo je da spava s mobilnim telefonima, prema godišnjem istraživanju korištenja moderne tehonlogije među mladima. Izvješće “Childwise report” otkrilo je...

Oboljenja i poremećaji

Neurodermatitis obično se razvije kod male djece, ali to ne znači da se ne može pojaviti i kod odraslih kasnije u životu. Oko 15...

Oglašavanje