Connect with us

Znanost

Foto: Google Play

Tehnologija

Kako funkcionira Google Earth?

Google Earth je jedinstveni program za geomapiranje i označavanje, koji pomoću složenih slika stvara sveobuhvatnu, interaktivnu kartu Zemlje. Spajanjem više od milijardu satelitskih i zračnih snimaka, aplikacija pruža svestrani alat koji pojedincima i skupinama omogućuje praćenje klimatskih promjena, otkrivanje nepoznatih geografskih i ekoloških značajki te bilježenje naše povijesti.

Što čini Google Earth? Osnovnu tehnologiju za Google Earth izvorno je razvila tvrtka Intrinsic Graphics. Riječ je o tvrtki za igre na sreću koja izgrađuje vizualne baze podataka. 2004. godine Google je kupio Keyhole Inc., spin-off tvrtke Intrinsic, koja je s vremenom postala Niantic, Googleova podružnica odgovorna za “Pokemon Go”.

Pokrenut 2005. godine, Google Earth je bio prva široko dostupna, interaktivna kompozitna karta našeg svijeta. U 2015. godini razvojni je tim počeo planirati obnovljenu verziju. Otkrivena 2017., nova je aplikacija sada dostupna putem Googleovog preglednika Chrome i preuzimanjem njihove samostalne aplikacije. Program Google Earth sadrži 3D rekonstrukcije, alate za bilješke i satelitske snimke koje NASA datira sve do 1984. godine, što korisnicima omogućuje praktično povratak u prošlost. Kako nove slike postaju dostupne putem satelitskih i zračnih snimaka, karta se stalno ažurira kako bi odražavala pogled na naš svijet koji se stalno mijenja.

Slike i podaci koje upotrebljava Google Earth prikupljaju se partnerstvima s NASA-om, National Geographic-om i drugima, što ga čini prilično kolektivnim naporom. Prema Gopal Shahu, Google Earth-ovom produktnom menadžeru, razvojni tim sastoji se od četiri do pet dizajnera korisničkog iskustva i oko 30 inženjera koji su uglavnom usredotočeni na poboljšanje sposobnosti aplikacije za slanje podataka. “Čak i ako ste dijete u ruralnoj Indiji na 2G mreži, želimo da možete pristupiti Google Earthu na smislen način”, rekao je Shah Live Science.

Kako su slike napravljene? Google Earth digitalno povezuje milijarde slika snimljenih satelitskim i zračnim snimanjem, koristeći piksele najviše kvalitete s svake fotografije kako bi stvorio najjasniji pogled na bilo koji dio Zemlje.

Kako se koristi Google Earth? Za većinu ljudi, Google Earth je novi način za istraživanje gradova i krajolika odozgo, omogućujući nam da gledamo naš svijet u širem kontekstu. “Vjerojatno oko 99% korisnika prvi put posjećuje svoje susjedstvo”, kazao je Shah. Koristeći NASA-ine satelitske snimke, možete vidjeti vremenski pomak promjena i rasta u vašem kutku svijeta u posljednjih 30 godina.

Saroo Brierley, siroče iz Indije koji je odrastalo u Australiji, mogao se ponovno povezati sa svojom obitelji nakon 25 godina razdvajanja, slijedeći geografske oznake na Google Earth. On je detaljno opisao ta iskustva u svojoj knjizi “Dugačak put kući” (Viking Australia, 2013), koja je prilagođena igranom filmu “Lion” 2016. godine. Nove značajke pružile su konzervacijskim skupinama i istraživačima alate za praćenje naših promjena svijet. “Jedna od naših novih značajki – Earth Engine – omogućila je istraživačima da vizualiziraju globalne obrasce krčenja šuma, mapiraju promjene na plovnim putovima i otkriju još uvijek nepoznata područja širom svijeta”, kazao je Shah.

Organizacije za vijesti također intenzivno koriste program Google Earth putem funkcije Earth Studio, što korisnicima omogućuje izvoz videozapisa. “Svaki put kada vidite veliku mrežu vijesti kako zumira u regiji kako bi prikazala kontekst, to je Earth Studio”, kazao je Shah. Omogućiti ljudima da bolje razumiju trenutne događaje u geoprostornom kontekstu poboljšava našu sposobnost prepoznavanja problema našeg vremena na holističkiji način.

“Jedan od najizravnijih i najpozitivnijih rezultata koje smo vidjeli je iz Indonezije”, kazao je Shah. “Konzervatorska skupina mogla je vidjeti nezakonito ulovljene i prekomjerno izlovljane površine u blizini indonezijske obale, a vlada je pojačala provedbu i provela politiku za održavanje zdrave obale.” Druga skupina za očuvanje također je otkrila “neistraženu, netaknutu prašumu na vrhu platoa u Mozambiku”, kazao je Shah. “Uspjeli su poduzeti korake kako bi osigurali da lokacija ove šume ostane skrivena, te da njezin integritet ostaje očuvan.” Shah je također opisao novu značajku koja modeliranje klimatskih promjena čini dostupnim svakome. “Ako želite vidjeti kako se obale i geografske značajke mijenjaju kada se globalne temperature povećaju, možete to učiniti.”

Budućnost programa Google Earth

Obrazovni alati trenutno su jedno od najvećih područja za Google Earth tim. Nova značajka Voyagera (koja se ne smije miješati s NASA-inom sondom) omogućuje prikazivanje zabilješki s geografskim oznakama, priča i videozapisa unutar programa Google Earth, te prikazivanje zemljopisnog i kulturnog konteksta ljudskim pričama. “Voyager se najbolje može opisati kao časopis za Google Earth”, kazao je Shah.

Google se udružio s “Sesame Street”, “Carmen Sandiego” i National Geographicom kako bi razvio interaktivne igre, obilaske i priče kako bi pomogao ljudima u boljoj perspektivi našeg svijeta. “Svaka regija svijeta ima svoje jedinstvene” Sesame Street “znakove”, objasnio je Shah. Sada se djeca mogu odvesti na vođene kulturne ture u različitim regijama širom svijeta, na čelu s posebnim vodičem za ‘Sesame Street’ tog mjesta

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...

Više u Tehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh