Connect with us

Znanost

Robotika

Kako funkcioniraju umjetne noge psa iz Nebraske?

Naki’o je mješanac iz Nebraske kojem su nedavno ugrađene umjetne noge nakon što su mu prave morali amputirati nakon ozeblina. “Bionički pas” dobio je drugu priliku nakon što su mu veterinari iz OrthoPets ugradili četiri nove mehaničke noge.

nakio

Naki’o je pronađen u podrumu s mladuncima nakon što su vlasnici morali napustiti kuću jer je nisu mogli otplatiti. Naki’o je bio smrznut u lokvi, a njegovim nogama i vrhu repa nije bilo spasa.

Nakon što je pronađen, veterinari su ga odveli u sklonište za životinje i tamo mu amputirali sve četiri noge. Naki’o je gmizao poput crva na trbuhu jer je hodanje na batrljcima bilo previše bolno, no veterinarka Christie Pace ga je odvela kući.

“Imam prikladno mjesto za napuštene životinje i tražila sam nešto drugačije. Znala sam da mu mogu pomoći”, rekla je Pace.

Organizirala je dobrotvornu akciju kako bi prikupila sredstva za umjetne noge – svaka umjetna noga stajala je između 600 i 850 dolara. Sretni što su mogli pomoći, liječnici iz OrthoPets besplatno su ugradili dvije prednje noge psu.

Kako funkcioniraju umjetne noge?

Proteze su napravljene od istih materijala kao i ljudske – od polipropilenske plastike koja je podstavljena vodonepropusnom pjenom, a BMX guma s bicikla nalazi se na dnu. “Ove proteze oponašaju mišiće i kosti udova psa i omogućava im sve što bi im omogućile i prave noge – trčanje, skakanje, pa čak i plivanje.

Ovi umjetni udovi nisu rezervirani samo za pse – slonovi, kornjače, orlovi i dupini dobili su umjetne udove koji im omogućavaju da normalno žive uz svoje hendikepe.

Azijski slon Mosha prvi je slon kojem je ugrađena umjetna noga nakon što je nagazila na minu kad je imala sedam mjeseci. Kornjača Allison danas ima tri umjetne peraje, a orlu Beauty zamijenjen je kljun nakon što ga je pogodio metak.

Izvor: iScienceTime

Babuške su zle.

4 komentara

4 Comments

 1. Adela Sejfovic

  7 svibnja, 2013 kod 11:42 am

  dusa mala:))

 2. Riža Rižić

  7 svibnja, 2013 kod 2:11 pm

  a bubicaaa! :´(

 3. Ivan Stanic

  7 svibnja, 2013 kod 5:14 pm

  bubica 🙁

 4. Donatela Brkljac

  11 svibnja, 2013 kod 6:57 pm

  Dokle nauka ide…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Robotika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh