Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Kako funkcioniraju umjetne noge psa iz Nebraske?

Naki’o je mješanac iz Nebraske kojem su nedavno ugrađene umjetne noge nakon što su mu prave morali amputirati nakon ozeblina. “Bionički pas” dobio je drugu priliku nakon što su mu veterinari iz OrthoPets ugradili četiri nove mehaničke noge.

nakio

Naki’o je pronađen u podrumu s mladuncima nakon što su vlasnici morali napustiti kuću jer je nisu mogli otplatiti. Naki’o je bio smrznut u lokvi, a njegovim nogama i vrhu repa nije bilo spasa.

Nakon što je pronađen, veterinari su ga odveli u sklonište za životinje i tamo mu amputirali sve četiri noge. Naki’o je gmizao poput crva na trbuhu jer je hodanje na batrljcima bilo previše bolno, no veterinarka Christie Pace ga je odvela kući.

“Imam prikladno mjesto za napuštene životinje i tražila sam nešto drugačije. Znala sam da mu mogu pomoći”, rekla je Pace.

Organizirala je dobrotvornu akciju kako bi prikupila sredstva za umjetne noge – svaka umjetna noga stajala je između 600 i 850 dolara. Sretni što su mogli pomoći, liječnici iz OrthoPets besplatno su ugradili dvije prednje noge psu.

Kako funkcioniraju umjetne noge?

Proteze su napravljene od istih materijala kao i ljudske – od polipropilenske plastike koja je podstavljena vodonepropusnom pjenom, a BMX guma s bicikla nalazi se na dnu. “Ove proteze oponašaju mišiće i kosti udova psa i omogućava im sve što bi im omogućile i prave noge – trčanje, skakanje, pa čak i plivanje.

Ovi umjetni udovi nisu rezervirani samo za pse – slonovi, kornjače, orlovi i dupini dobili su umjetne udove koji im omogućavaju da normalno žive uz svoje hendikepe.

Azijski slon Mosha prvi je slon kojem je ugrađena umjetna noga nakon što je nagazila na minu kad je imala sedam mjeseci. Kornjača Allison danas ima tri umjetne peraje, a orlu Beauty zamijenjen je kljun nakon što ga je pogodio metak.

http://www.youtube.com/watch?v=jm8uwsbTHJE

Izvor: iScienceTime

4 komentara

4 Comments

 1. Adela Sejfovic

  7 svibnja, 2013 u 11:42 am

  dusa mala:))

 2. Riža Rižić

  7 svibnja, 2013 u 2:11 pm

  a bubicaaa! :´(

 3. Ivan Stanic

  7 svibnja, 2013 u 5:14 pm

  bubica 🙁

 4. Donatela Brkljac

  11 svibnja, 2013 u 6:57 pm

  Dokle nauka ide…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici se nadaju da će labradori i koker španijeli moći prepoznati koronavirus čak i na asimptomatskim nositeljima.

Biljke i životinje

Jako popularni psi, ali...

Arheologija i paleontologija

Genetička istraživanja su dokazala da prijateljstvo psa i čovjeka traje već 30000 godina. Znanstvenici tvrde da su tada po prvi put drevni lovci-sakupljači pripitomili...

Tehnologija

Kada nabavite psa za kućnog ljubimca, jedna od prvih stvari koju kupujete je ogrlica. Obično je to jednostavna kupnja: izaberete boju, provjerite imate li...

Oglašavanje