Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Kako izgleda hrana budućnosti?

Meso bez ubijanja životinja i malo „pametnije“ povrće nisu samo utopija. Već godinama razni istraživači rade na tome da proizvedu meso koje dolazi iz matičnih stanica životinja. Također, s druge strane se radi i na posve novim načinima proizvodnje povrća.

Jedan od problema koji bi se mogao ispriječiti našem preživljavanju na Zemlji je svakako rast populacije. Samim time, sve veći broj ljudi nužno zahtijeva i veće površine za uzgoj biljnih kultura i životinja što tjera mnoge znanstvenike da traže inovativna rješenja koja će drastično promijeniti način na koji će se proizvoditi hrana u budućnosti.

Memphis Meats je jedna kompanija koja se bava proizvodnjom mesa, ali neobična je po tome što to uspješno radi bez ubijanja životinja. Oni koriste revolucionarnu metodu uzgoja mesa iz matičnih stanica životinja. Tim načinom mogu usmjeriti rast stanica te odrediti koliko će sadržavati masnoća, a i meso im je sigurno od antibiotika, patogena i mnogih drugih štetnih sastojaka. A kažu i da ima okus po pravome mesu. Memphis Meats trenutno proizvodi govedinu, perad i svinjetinu, a kroz pet godina se očekuje da će biti spremni i za veliki zalogaj – masovno tržište.

Budućnost nije pokucala samo na vrata mesu, nove tehnologije isto tako mijenjaju proizvodnju povrća. Postoje tako poljoprivredne farme smještene usred gradova koje u svojim tvorničkim halama znaju i mogu proizvesti 100 puta više hrane od drugih klasičnih farmi, a da pritom koriste 95% manje vode i proizvodnju bez pesticida. Povrće se tamo proizvodi u kontroliranim uvjetima 365 dana u godini, a sve to prati gomila senzora koji bilježe svaki detalj proizvodnje takve hrane.

Vrijedi i napomenuti veliki plus proizvodnje u gradu, kao što je to slučaj jedne kompanije u New Yorku, tako svježa hrana pristiže za manje od jednog dana do svog kupca. Možda konvencionalnom uzgoju hrane vrijeme lagano prolazi. Biste li i vi bili spremni jesti ovakvu hranu?

13 komentara

13 Comments

  1. Gabrijel Barišić

    6 travnja, 2017 u 2:46 pm

    ne vjerujem da je budućnost u ovome, prije u vegetarijanstvu

    • Marko Ferek

      6 travnja, 2017 u 6:02 pm

      Pa to i jest vegetarijanstvo.. ta snicla je rasla u labosu i nije niko umro.. a i nema sanse da se 7 000 000 000 ljudi odrekne mesa.

    • Andie BV

      6 travnja, 2017 u 10:03 pm

      Milijardu + je indijaca Marko Ferek

    • Marko Ferek

      9 travnja, 2017 u 5:27 pm

      Pa nebudu samo krave rasle u labosu,nit pa su svi hindusi

  2. Narednik Lobanja

    6 travnja, 2017 u 4:41 pm

    kemija

    • Marko Ferek

      6 travnja, 2017 u 6:16 pm

      A piceki i pajceki iz konzuma nisu kemija? Sve se svodi da ili uzgajas svoje za svoje potrebe ili da uopce ne mislis sta jedes.

    • Narednik Lobanja

      6 travnja, 2017 u 6:29 pm

      radio sam na pakiranju

    • Dejan Buranji

      9 travnja, 2017 u 5:13 pm

      Sve što postoji je kemija

  3. Petar Barić

    6 travnja, 2017 u 5:43 pm

    Dajte odj….e fino sa tim. Odrezak molim “medium rare”.

  4. Tamara Sever

    6 travnja, 2017 u 7:51 pm

    Oni koji ne jedu meso,ne traze niti zamjene za to. Najvise me zivcira kad na policama u ducanu vidim ” salame”,”snicle ” itd… Sve neka imitacija mesa…Ma hajde molim vas … Ponavaljam da oni koji ne jedu meso nit netrebaju 3 x skuplje alternative pune razlicitih toksicnih spojeva

  5. Ferruccio Labinac

    6 travnja, 2017 u 10:15 pm

    ja to neznam ali hrana proslosti je i sto je priroda stvorila je nemoguce postici nesto bolje..

  6. Vikii Viki

    7 travnja, 2017 u 5:26 am

    opet neko meso iz epruvete:facepalm: )

  7. Emir Ibrahimpašić

    7 travnja, 2017 u 8:01 am

    Napokon!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Rezultati istraživanja pokazali su da troškovi klimatske štete uzrokovane organskom proizvodnjom mesa jednako su visoki kao i kod proizvodnje mesa konvencionalnim uzgojem.

Biljke i životinje

Istraživači Sveučilišta u Sjevernoj Karolini pokušali su objasniti zašto morske kornjače progutaju ogromne količine plastičnog smeća kad naiđu na njega. I odgovor je –...

Wellness i prehrana

Potrošači često poistovjećuju oznake na zapakiranoj hrani – “najbolje upotrijebiti do” (best before) i “upotrebljivo do” (“use by”), a upravo razlikovanje ovih termina je...

Društvene znanosti

Finski znanstvenici koji proizvode proteine “od zraka” kažu da će za deset godina cijenom konkurirati soji. Taj se protein proizvodi od bakterija iz tla koje...

Oglašavanje