Connect with us

Znanost

Ekologija i okoliš

Kako izgleda „ništa“?

Murray Fredericks australski je fotograf kojeg je ljubav prema svojem poslu odvela do najzabačenijih mjesta na svijetu gdje je snimio nevjerojatne fotografije. Neke od najljepših nastale su u sklopu projekta „fotografiranje ničega“ koji je počeo kao eksperiment kada je odlučio zabilježiti slane ravnice jezera Eyre u rodnoj Australiji.

Osam godina i 16 ili 17 posjeta ovom jezeru kasnije, javila se ideja o prebacivanju ovog projekta na nešto suroviji okoliš – ogoljeni ledeni pokrivač Grenlanda.

Snažna umjetnička vizija odvela ga je na jedno od najudaljenijih mjesta na Zemlji koje je u razdoblju od 2010. do 2013. godine posjetio pet puta.

„Fasciniran sam psihološkim utjecajima koje fotografija ima na ljude. Zašto fotografije okoliša imaju tako snažan utjecaj na ljude? Čak i ako je riječ o fotografiji ničega“, govori Fredericks.

(Credit: Murray Fredericks)

Jedno putovanje posebno mu je ostalo u sjećanju. U ožujku 2010. godine, Fredericks je proživljavao najdužu noć svojeg života. Deset dana prije, helikopterom je došao na ovo mjesto kako bi počeo rad na projektu Greenland Ice Project. Dok se suočavao s temperaturom od -50 °C, dobio je poziv od istraživačke ekspedicije koja je bila nekoliko kilometara udaljena od njega.

„Pripremi pušku i nemoj zaspati“, rekao mu je vođa ekspedicije koju su slijedila dva polarna mjedvjeda zbog čega su promijenili smjer i išli prema Fredericksu.

Nedugo zatim, podigla se mećava koja je prijetila rušenjem njegovog šatora i začepljivanjem puške snijegom. „Bilo je zastrašujuće“, prisjeća se Fredericks.

Srećom, tijekom sljedećih nekoliko dana, vrijeme se promijenilo, osposobio je pušku, a kada je netko rasparao njegov šator, to nije bio medvjed, nego dvojica kanadskih istraživača koji su putem izgubili svoju komunikacijsku opremu. Sljedećeg dana, helikopter je došao po njih i doveo ih natrag u civilizaciju.

Od onda, Fredericks je sudjelovao u stvaranju dokumentarnog filma „Nothing on Earth“, snimio brojne fotografije i time-lapseove i surađivao s glazbenicima u snimanju glazbe u napuštenoj radarskoj postaji.

Fredericksove fotografije izložene su diljem svijeta, a njihove dimenzije nikad nisu manje od 1.5 metra. Nekad je u sklopu izložbe prikazano samo nekoliko fotografija, a posjetitelji su pozvani da budu dijelom iskustva koje pruža pogled na ove fotografije, da ih sami interpretiraju i odgovore na pitanje koje Fredericks postavlja pred njih – kako izgleda ništa?

Babuške su zle.

9 komentara

9 Comments

 1. Božidar Talić

  19 veljače, 2015 kod 9:18 pm

  Nikako.

 2. Karlo Junković

  19 veljače, 2015 kod 11:21 pm

  Tak ja izgledam 18 god 😀

 3. Filip Stakleni Škalic

  20 veljače, 2015 kod 12:49 am

  postajete sve više retardiran od retardiranijeg portala

 4. Kristian Gustin

  20 veljače, 2015 kod 4:32 am

  Nikako

 5. Viktor Zugor

  20 veljače, 2015 kod 6:43 am

  To “ništa” ima više života i inteligencije od mnogih.

 6. igor

  20 veljače, 2015 kod 7:55 am

  ipak i ovaj portal vode retardi

 7. Miljenka Jungwirth

  20 veljače, 2015 kod 8:48 am

  Nikako?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh