Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Kako je USS Independence preživio nuklearnu eksploziju i što je bilo poslije

uss independence cvl-22

Nakon što je tijekom prošle godine otkrivena lokacija gdje je potopljen USS Independence, kao jedan od poznatijih američkih nosača aviona iz Drugog svjetskog rata, a koji je potom korišten i u sklopu testiranja atomske bombe, nedavno je skinuta oznaka tajnosti s cijelog niza dokumenata s kraja 40-ih i početka 50-ih godina 20. stoljeća koji pobliže ocrtavaju ulogu navedenog broda u američkom nuklearnom programu.

Zahvaljujući novim podacima, podmorski arheolozi pri National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) uspjeli su složiti fascinantnu priču s početka atomskog doba, gdje je USS Independence, po završetku ratnih operacija, postao dijelom projekta Crossroads (1946.), koji je uključivao atomski tekst na atolu Bikini u području Marshallovih otoka. Ondje je pridružen floti brodova koji su postavljeni na samo 512 metara od središta eksplozije atomske bombe, a kako bi se tako proučio utjecaj udarnih valova, visoke temperature i radijacije na brodovlje. I dok je 21 brod odmah potonuo, USS Independence se zadržao na površini, iako znatno oštećen.

Detonacija atomske bombe Baker u sklopu projekta Crossroads, obavljena 25. srpnja 1946. (FOTO: United States Department of Defense)

Detonacija atomske bombe Baker u sklopu projekta Crossroads, obavljena 25. srpnja 1946. (FOTO: United States Department of Defense)

Brod je potom vraćen u SAD, kako bi se na njemu uvježbavali postupci dekontaminacije u slučaju nuklearnog udara. Tako se u jednom od dokumenata s kojih je skinuta oznaka tajnosti navodi kako je intenzitet radioaktivne kontaminacije koju je brod pretrpio na Bikiniju značajno pao u razdoblju od tri godine te su brojni dijelovi broda potpuno sigurni za mirnodopske operacije.

Vojska je stoga odlučila brod pretvoriti u radiološki laboratorij, a u svrhu obuke kako rukovati s radioaktivnim materijalima. Razina zračenja na brodu bila je pod konstantnim nadzorom, a tijekom 1949. godine s broda je uklonjen dio opreme, uključujući rashladne uređaje i parne turbine, kako bi se napravio dodatni prostor za skladištenje radioaktivnog otpada.

USS Independence nakon nuklearnog pokusa Able, 1. srpnja 1946. godine ( U.S . Naval History Center)

USS Independence nakon nuklearnog pokusa Able, 1. srpnja 1946. godine ( U.S . Naval History Center)

Budući da je brod bio star i oštećen, 1951. godine donesena je odluka o njegovom potapanju, a kako bi se, između ostalog, osujetila mogućnost da strani obavještajci dođu do tajnih podataka o USS Independenceu i njegovoj namjeni. Stoga je neposredno prije potapanja na brod donesena gomila otpada s drugih brodova koji su sudjelovali u operaciji Crossroads, ali i materijal uskladišten na University of California Radiation Laboratory, kako bi se „zbog nedostatka prikladnog skladišnog prostora“ sve navedeno sručilo na morsko dno.

Nakon što je pogođen s dva precizno navođena torpeda u području udaljenom od mjesta gdje je uskladišten otpad, brod je uspješno potonuo. Srećom, sva nuklearni otpad na brodu i danas je čvrsto zatvoren u metalno-betonske kontejnere, a kako bi takvima i ostali, znanstvenici će ubuduće stalno motriti USS Independence u njegovom podmorskom počivalištu. „Independence, u vrijeme kad je potonuo, bio je ozračen u jednakoj mjeri kao što zrači prosječan rendgen“, otkrio je voditelj istraživanja James Delgado.

Operacija Crossroads, pokusi Able i Baker (CREDIT: Naval History and Heritage)

Izvor: Journal of Maritime Archaeology

1 komentar

1 komentar

  1. Vazda.ba

    22 svibnja, 2016 u 6:25 pm

    Ovo je meni super samo nastavite ovako 😀

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Znanost

Mjerenja su obavljena u siječnju 2019. godine u sklopu kineske misije Chang'e 4.

Svemir

Studija predlaže upotrebu radijacijskog štita napravljenog od plijesni koje su otkrivene u blizini nuklearne elektrane Černobil 1991. godine i koje, čini se, pokazuju sposobnost...

Ekologija i okoliš

Nizozemski službenici su kao mogućnost naveli izvor sa zapada Rusije zbog oštećenja na nuklearnoj elektrani.

Arheologija i paleontologija

Španjolsku fregatu je 1904. godine potopila britanska mornarica, a ponovo ju je otkrila američka tvrtka 2007. godine.

Oglašavanje