Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

Kako mikrob odabire između sedam spolova?

Biolozi su otkrili genetske mehanizme pomoću kojih rijedak mikrob bira jedan od sedam mogućih spolova.

Tetrahymena thermophila. (Credit: Cornell University)

Znanstvenici znaju već od kasnih 1930-ih da mikroorganizam protozoa skupine – Tetrahymena thermophila – može pripadati svakoj od sedam reproduktivnih grupa ili ”grupama parenja”. Svaki se spol može reproducirati sa svakim od ostalih šest spolova, ali ne i s vlastitim spolom.

Studija objavljena u PLoS Biology otkriva da je DNA svake grupe parenja prisutna u organizmu. Tijekom reprodukcije segmenti DNA izbrisani su sve dok se samo jedna grupa parenja ne izrazi kod potomstva. Znano je da ”grupa parenja roditelja nema utjecaj na grupu parenja u koju će spadati potomstvo”, kaže koautor studije Eduardo Orias, molekularni biolog sa Sveučilišta u Kaliforniji. ”Ovo je interesantno i iznenađujuće od trenutka kad je otkriveno”.

Tetrahymena su rijetki među jednostaničnim organizmima zbog toga što sadrže dvije jezgre. Zametna jezgra, kao testisi i jajnici kod ljudi, sadržava genetski podatak koji će biti prenesen na potomka. Somatska jezgra nosi ”radnu kopiju” genoma organizma koja uređuje stanično ponašanje i određuje grupu parenja.

Ti me nadopunjuješ 

Svaka je Tetrahymena stanica u studiji imala isti genom u svojoj zametnoj jezgri. Taj genom, istraživači su otkrili, sadržava nepotpune gene koji odgovaraju grupama parenja. Kad se dva organizma pare, združeni dijelovi sadržavaju sve podatke potrebne za šifriranje svake od sedam grupa parenja u svom potomku. Ova je DNA tada dostavljena novoformiranoj somatskoj jezgri potomka. DNA je tada preuređena i njeni dijelovi su izbrisani kroz nasumični proces sve dok ne ostane dovoljno podataka za izražavanje jedne grupe parenja.

Aaron Turkewitz, stanični biolog sa Sveučilišta u Chicagu koji nije bio uključen u studiju kaže kako je ovo istraživanje završetak dugogodišnjeg napora pri razumijevanju zbunjujućih genetskih informacija Tetrahymena. 

Izvor: Nature

7 komentara

7 Comments

 1. Marko Popović

  30 ožujka, 2013 u 4:20 pm

  A nama je sa ženama teško 🙁

 2. Vjeran Dasovic

  30 ožujka, 2013 u 4:22 pm

  7 mogučih spolova???Zar nema samo muški i ženski spol???

 3. Muamer Mustafić

  30 ožujka, 2013 u 4:22 pm

  Mikrobi nisu komplikovani ko žene 😀

 4. Milivoj Šegan

  30 ožujka, 2013 u 4:22 pm

  Biće svi ženski ,neka vrsta harema ? 🙂

 5. Dalibor B Slavenski

  30 ožujka, 2013 u 4:30 pm

  sedam spolova ? 3:)

 6. Damir Đirlić

  30 ožujka, 2013 u 4:44 pm

  dolje heteronormativnost!

 7. Ivo

  27 srpnja, 2013 u 1:02 pm

  Dobro ljudi pa što je tu čudno što neke životinje imaju više spolova? Vjerojatno negdje u svemiru žive bića koja imaju tri ili više spolova, i njima bi bilo čudno to što mi imamo samo dva…a neki vanzemaljci možda su hermafroditi, ili čak bespolni, pa bi im sigurno bilo neobično spolno stanje ljudi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Mikrobiologija

Znanstvenici su ekstrahirali dugo godina uspavane mikrobe iz unutrašnjosti poznatih divovskih kristala u spiljama planine Naica u Meksiku, te su ih potom oživjeli, piše...

Oboljenja i poremećaji

Znanstvenici s Harvarda pružaju novu nadu za sve one koji su se upustili u borbu s viškom kilograma. Rezultati novog istraživanja provedenog u suradnji...

Biotehnologija

Centar za biotehnologiju iz Bielfelda i Zajednički institut za biotehnologiju iz SAD-a dešifriraju genetske informacije o mikrobima u bioplinskim postrojenjima. Dan za danom, legije...

Arheologija i paleontologija

3,5 milijarde godina star fosil mogao bi biti od pomoći znanstvenicima pri otkrivanju mikroba na Marsu. Istraživači su otkrili gotovo 3,5 milijarde godina stare...

Oglašavanje