Connect with us

Znanost

Biotehnologija

Kako “nanjušiti” terorista

Doslovno, tisuće ljudi juri kroz dugački koridor koji povezuje Terminale A i B. Skriveni u masi nalaze se dva terorista. U džepovima nose male spremnike s kemikalijama, komponentama potrebnim za sastavljanje eksplozivne naprave. Ipak, postoji nešto što kriminalci ne znaju.

Uz to što ih nadgledaju sigurnosne kamere, tu su i “kemijski nosevi” skriveni u zidovima. Kada pokraj njih prođe terorist mirisni senzori alarmiraju osiguranje zračne luke koje potom uočava problem na nadzornoj opremi. U tom trenutku ne može se precizno odrediti tko prenosi opasne kemikalije, ali može se osloniti na mrežu mirisnih senzora koja će nastaviti pratiti gibanje sumnjive osobe.

Istraživači sa Fraunhofer Instituta za komunikaciju, obradu informacija i ergonomiju, FKIE u Wachtbergu, napravili su prototip zaštitnog sustava kao rješenje za gore opisan scenarij. Nazvali su ga HAMLeT, što je kratica za “Hazardous Material Localization and Person Tracking”.

“HAMLeT će upozoriti osiguranje na moguće opasne individue” ističe voditelj odsjeka Dr. Wolfgang Koch s FKIE-a. Mreža se sastoji od visoko osjetljivih senzora za mirise koji mogu pratiti put kemikalija namijenjenih za izradu eksploziva. Čipovi senzora sastoje se od oscilirajućih kristala koji mijenjaju frekvenciju u trenutku kada na njih padne molekula mirisa. Sljedeća važna komponenta sustava je funkcija koja objedinjuje podatke dobivene sa svih senzora te otkriva prisutnost prijenosnika sumnjivih kemikalija. Za određivanje rute prijenosnika potrebna je sekundarna mreža senzora, sačinjena od laserskih skenera.

“Stvarno postignuće HAMLeT-a sastoji se u mogućnosti kompariranja svih prikupljenih podataka te prikaza jasne slike situacije” kaže Koch. Fuzija podataka dobivenih na senzorima koristi kompleksne algoritme koji omogućuju HAMLeT-u da izradi preciznu sliku rute pješaka i povezivanje mirisa s točno određenom osobom. Testiranje je izvršeno u suradnji s njemačkim ratnim snagama, a dokazalo je da je sustav sposoban uočiti i pratiti “teroriste” koji prenose opasne kemikalije.

Znanstvenici sada rade na poboljšanju algoritma iz prototipa ne bi li u što većoj mjeri smanjili mogućnost oglašavanja lažne uzbune.

 

 

Izvor: esciencenews.com

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biotehnologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh