Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Kako povećati točnost preventivnog pregleda za rak dojke?

Radiolozi, opterećeni većim volumenom posla postaju uspješniji u otkrivaju malignih promjena u dojci. Uspješnost onih koji su naizmjenično očitavali dijagnostičke i preventivne (screening) mamografske snimke je bila veća.

Do ovih je rezultata došla nova studija, objavljena krajem veljače on line u časopisu Radiology, dok se tiskani oblik očekuje u travanjskom broju časopisa Istraživanje je potaknuo Institut za medicinu, sastavni dio Američke akademije. On je zatražio znanstveno propitivanje odnosa broja interpretiranih mamograma i uspješnosti detekcije malignih promjena u dojci. Tim istraživača su sačinjavali stručnjaci iz više ustanova koje se bave istraživanjem i liječenjem raka dojke. Oni su proveli dosad najopsežnije vrednovanje rada američkih radiologa. Studija je obuhvatila 120 radiologa i istražila podatke o njihovoj interpretaciji 783.965 mamografskih snimki, tijekom proteklih pet godina. Analizirani su podaci pohranjeni u šest mamografskih registara ustanova koje se bave borbom protiv raka dojke.

“Otkrili smo da radiolozi koji godišnje interpretiraju više snimaka dojki imaju po kliničkim i statističkim kriterijima bolje rezultate od kolega koji su manje opterećeni. Oni imaju značajno manje lažno pozitivnih nalaza, bez povećanog broja previđenih slučajeva karcinoma”, rekla je voditeljica istraživanja doktorica znanost Diana SM Buist, viši istraživač na Group Health Research Institute-u. “To znači da su radiolozi koji su interpretirali veći broj nalaza uočili isti broj karcinomte a dojke, kao i oni manje opterećeni, što znači da su imali manji broj lažno pozitivnih nalaza. Kod pozitivnih nalaza žene se pozivaju na dodatne testove koji potvrđuju ili ukidaju pozitivni nalaz mamografije.” U prosjeku, za svaki otkriveni slučaj raka, dodatno testiranje je prolazilo 22,3 žene. Lažno pozitivni nalazi o prisustvu raka dojke, izazivaju anksioznost kod žena, i povećavaju troškove zdravstvene zaštite za najmanje 1,6 milijarde dolara svake godine. Stoga se teži smanjivanju broja lažno pozitivnih nalaza uz nužan oprez da se ne ugrozi osjetljivost postupka, da ne bi došlo do previda maligne promjene kada je ona prisutna.

Ova studija je pokazala da, radiolozi s velikim brojem interpretiranih nalaza postižu istu osjetljivost u otkrivanju raka dojke kao i oni opterećeni manjim brojem mamogramima, uz postizanje nižih stopa lažno pozitivnih nalaza “Također smo otkrili da su radiolozi bili precizniji u tumačenju nalaza preventivnih pregleda ako su interpretirali i dijagnostičke mamograme.” ističe Dr. Buist. Dijagnostički mamogrami procjenjuju simptome bolesti dojke ili poremećaje uočene na prethodnim pregledima. Uočavanje raka je bila najveće kada je radiolog očitavao najmanje jedan dijagnostički u pet ukupno pregledanih mamograma. Uspjeh u uočavanju malignih promjena radiologa koji su očitavali samo preventivne mamograme je bila niža. Otkrića iz ovo studije sigurno će utjecati na buduću zdravstvenu politiku..

Prema dosad vrijedećim američkim propisima radiolozi su imali obavezu očitanja samo 960 mamografija u dvije godine. U Europi i Kanadi radiolozima je propisan 5 puta veći obim posla. Pri tome programi preventivnih mamografija postižu manje stope lažno pozitivnih nalaza, uz slične stope otkrivanja raka, u usporedbi s onima u Sjedinjenim Američkim Državama. “Naš je cilj da preventivni pregledi dojke postignu visoku osjetljivosti, uz istovremeno smanjenje stopa lažno pozitivnih nalaza”, rekla je dr. Buist. “Zdravstvenu politiku čine mjere koje omogućavaju ostvarenje oba cilja. Stoga svaka planirana promjena politike mora dobro odvagati rizike koje donosi neuočavanja raka dojke i povećanja stope lažno pozitivnih nalaza, jer oba imaju važan utjecaj na žene i društvo u cjelini.” Dr. Buist dodaje: “Ovo istraživanje je pokazalo da bi se američkim radiolozima mogao povećati obim propisanog posla na 1.000 ili 1.500 očitanja mamografskih snimki godišnje. Dodatni uvjet je da očitavaju dijagnostičke uz preventivne snimke, što uz zadržavanje osjetljivosti postupka smanjuje stope lažno pozitivnih nalaza.

“Prema simulacijama provedenim u sklopu istraživanja podizanjem godišnje norme očitanja mamograma smanjilo bi broj američkih žena s lažno pozitivnim nalazom za više od 71.000 godišnje uz propisani minimuma od 1.000 očitanja, ili 117.000 godišnje, ako se primjeni minimum od 1500 mamograma, bez utjecaja na stopu godišnjeg otkrivanja raka dojke. “Preventivni mamografskih pregledi su i dalje jedini test za koji je dokazano da smanjuje broj smrtnih slučajeva od raka dojke”, rekla je dr. Buist. ” Za žene u 40-tim godinama struka još uvijek važe odnos koristi i štete koju im taj pregled može donijeti. Normiranje opterećenja radiologa je problem koji pokreće problem dostupnosti radne snage i zahtjeve službenih tijela za racionalizacije u zdravstvu.

Izvor: Group Health Research Institute

2 komentara

2 Comments

  1. Ružica Pavković

    26 veljače, 2011 u 7:59 pm

    Kad će već jednom tifarmaceuti učiniti nešto konkretno. Stalno nove vrste karcinoma, pa nove vrste lijekova, pa skupi do zla boga lijekovi. Zašto si ih običan bolesni čovjek ne može priuštiti. Kud ga muči bolest još te onda i financijski uništavaju. Užas!

  2. Josip Jakšetić

    26 veljače, 2011 u 9:10 pm

    ponavljam iza fermaceutskih tvrtki okreču se milijarde

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biotehnologija

Istraživači sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Kini, radeći s vanjskim suradnicima, razvili su mikrorobote koji mijenjaju oblik, a koji su dizajnirani da budu...

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici tvrde da bi tehnologija koja stoji iza cjepiva protiv COVID-19 mogla pomoći i u borbi protiv raka. Istraživači su osmislili cjepivo od dvije...

Zdravlje i Medicina

Rak dojke je najčešći tip raka koji pogađa žene diljem svijeta.

Alternativna medicina

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Oglašavanje