Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

Kako stanice znaju kad je vrijeme da se pojedu?

Istraživači na Sveučilištu u Kaliforniji identificirali su molekularni mehanizam koji regulira autofagiju, osnovni odgovor na stres koji koriste stanice kako bi osigurale svoj opstanak u štetnim uvjetima.

Zaključci su objavljeni na Internetu u broju časopisa Stanica 17. siječnja. Autori zvještavaju da enzim nazvan AMPK, koji je inače uključen u raspodjelu i moduliranje energije u stanici, također regulira autofagne enzime.

Autofagija, koja potječe od grčkih riječi koje znače “sam” i “jesti”, aktivira se kako bi zaštitila stanice u teškim vremenima, kao naprimjer kada stanice nemaju hranjivih tvari, kada su zaražene ili ako imaju oštećene organele kao što su, recimo, ribosomi i mitohondrij. Slično stanju kada ljudsko tijelo u hladnim uvjetima smanjuje djelovanja u udovima kako bi se zadržala središnja temperatura i funkcije organa, tako i stanična autofagija uključuje degradaciju i sintezu nekih unutarnjih staničnih elemenata kako bi se osiguralo preživljavanje stanice u cjelini.

Znanstvenici su otkrili da AMPK regulira različite komplekse enzimskog razreda nazvanog Vps34 kinaza na različite načine. Neki Vps34 enzimi su uključeni u normalno stanično kretanje mjehurićima dok su drugi kompleksi Vps34 uključeni u autofagiju. Guan i njegovi suradnici kažu da AMPK obitava u nekim neautofagičnim enzimima, ali da aktivira one koji jesu autofagični.

Proučavanje više osvjetljava proces koji je veoma bitan za zdravu funkciju stanice i njezino preživljavanje. “Autofagija je važan način čišćenja stanice od oštećenih dijelova koji bi mogli biti štetni za nju i važan način za probavu hranjivih tvari kada stanica proživljava period gladovanja”, rekao je Guan.

Šire gledano, rekao je ” da su defekti u autofagiji bili povezivani s ljudskim bolestima, kao što su tumor i neurodegenerativni poremećaji”. Neuspjeh normalne autofagije također je bio povezan s akumuliranim oštećenjem stanice i njezinim starenjem.

Financiranje za ovo istraživanje došlo je od Nacionalnih instituta za zdravlje (R01CA108941; R01GM51586), Ministarstva obrane SAD-a i Programa za razvijanje biomedicinske tehnologije Nacionalne zaklade za istraživanje iz Koreje.

Izvor: University of California, San Diego Health Sciences

8 komentara

8 Comments

 1. Zeljko Extrem

  19 veljače, 2013 u 6:06 pm

  pa pomocu trikova:)samounistenje

 2. Tijana Filipović

  19 veljače, 2013 u 6:07 pm

  Kad su pametne.

 3. Bruno Purgar

  19 veljače, 2013 u 6:12 pm

  U podne?

 4. Vedran Šuštić

  19 veljače, 2013 u 6:12 pm

  svaki put kad nekog pitam kolko je sati one broje i kad dode vrijeme one znaju… easy

 5. Mijo Ćurak

  19 veljače, 2013 u 7:29 pm

  Pa pametne su , nisu valjda sve iz BOSNE?

 6. Enes Delic

  19 veljače, 2013 u 9:05 pm

  šta ti imaš protiv bosne ? pa asim kurjak najpoznatiji ginekolog u svijetu iz bosne,sarajka tvorac podravke , najpoznatiji muzicki bendovi koji danas djeluju u zagrebu su iz bosne ,dakle tvoj zaključak ako je neko iz bosne glup ,varas se , i u zabludi si jer imas pogresnu prestavu o relevatnim stvarima

 7. Leonardo Mićanović

  19 veljače, 2013 u 9:34 pm

  ja sam iz bosne! e moj Mijo, nemoj biti toliko naivan !

 8. Azra Mostarlic

  21 veljače, 2013 u 10:26 pm

  uvijek se nađe neki Mijo da skrene priču :)…i sam sebi s komentarom dodijeli pridjev upućen drugima

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Mikrobiologija

Douglas Adams je bio u pravu

Mikrobiologija

Prije podjele stanica, kromosomi izgledaju kao zbrkani nered. Tijekom podjele stanica, kromosomi roditeljske stanice i njihovi duplikati sortiraju se sažimanjem, pa postaju tisućama puta...

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici s Instituta za molekularnu biologiju (IBM) u gradu Mainz u Njemačkoj ostvarili su veliko otkriće u razumijevanju porijekla procesa starenja. Identificirali su da...

Mikrobiologija

Novo istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta New York (NYU), objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, ustanovilo je novu...

Oglašavanje