Connect with us

Znanost

Matematika i Ekonomija

Kanađani žive zdravije od Amerikanaca

Ako se usporede sa svojim južnim susjedima, Kanađani imaju duže i zdravije živote. Istraživanje koje je objavljeno u BioMed Centralovom časopisu otvorenog tipa Population Health Metrics, otkrilo je značajne razlike između dvije zemlje.

Ističu kako Americi nedostaje jedinstven sustav zdravstvene njege te da je u Americi društvena i ekonomska jednakost na nižoj razini nego u Kanadi. David Feeny, iz Kaiser Permanente Center for Health Research u Oregonu u SAD-u, radio je s grupom američkih istraživača proučavajući podatke iz američko-kanadskog istraživanja zdravstva iz 2002/03 (“Joint Canada/United States Survey of Health 2002/03”). Feeny kaže: “Kanada i SAD dijele zajedničku granicu i imaju vrlo sličan standard života. Ipak, očekivana životna dob u Kanadi viša je nego u SAD-u. Postoje dva različita objašnjenja za tu razliku: razlike u pristupu zdravstvenoj njezi i raširenost siromaštva.”

Kanađani imaju jedinstvenu zdravstvenu njegu “od začeća do groba”, koje je besplatno, dok Amerikanci imaju pristup zdravstvenom osiguranju koji se zasniva na poslu koji imaju, prihodima (Medicaid) ili dobi (Medicare) te ono nije jedinstveno. Stupanj društvene nejednakosti također je veći u SAD-u. Istraživači su otkrili da Kanađane čeka 2.7 godina ‘savršenog zdravlja’ više nego Amerikance – što je više od pola razlike nađene između najsiromašnijih i najbogatijih ljudi u Kanadi.

Govoreći o rezultatima, Feeny napominje: “Razlika u zdravlju između ovih dviju zemalja može biti povezana sa značajnim razlikama u pristupu zdravstvenoj njezi, kao i velikim razlikama u društvenoj i ekonomskoj nejednakosti. Daljnje traženje razloga za takve značajne razlike u zdravlju tražilo bi postojanje longitudinalnih podataka. Možda je došlo vrijeme da Kanada i SAD razmisle o zajedničkom longitudinalnom istraživanju.”

Izvor: BioMed Central

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Matematika i Ekonomija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh