Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Energija i gorivo

Kanadska vlada poduprla projekt razvoja prototipa za ubrizgavanje zemnog plina

Sveučilište British Columbia s oduševljenjem je primilo vladinu potporu za istraživanje i razvoj tehnologije motora na plinski pogon.

Svečana dodjela održana je na kampusu sveučilišta u Vancouveru, a vodio ju je u ime ministra industrije Tonya Clementa, Andrew Saxton, inače član parlamenta Sjevernog Vancouvera. Za razvoj prototipa ubrizgivača zemnog plina, voditelj projekta Steven Rogak primit će u sklopu programa Kanadskog automobilističkog partnerstva otprilike petsto tisuća dolara i to kroz pet godina.

“Ova donacija jasno svjedoči o kontinuiranom angažmanu kanadske vlade u promociji nivoa izvrsnosti znanstvenih istraživanja na temelju čvrstih veza između znanosti i industrije.” navodi Don Brooks, gost predavač na sveučilištu British Columbia te ujedno i potpredsjednik odjela za međunarodna istraživanja. “Ovo će ulaganje značajno osnažiti suradnju sveučilišta i automobilističke industrije na korist građana Kanade, koji će uskoro moći koristiti učinkovita i ekološki prihvatljiva prijevozna sredstva.”

“Naš je cilj razviti ubrizgivač goriva koji će motore na plinski pogon staviti u isti rang s dizel motorima. To kanimo postići eliminacijom emisije opasnih čestica bez da pritom kompromitiramo cijenu i učinkovitost motora.” objašnjava Rogak, gost predavač mehanike i inženjerstva na odsjeku za primijenjenu znanost te ravnatelj Centra za istraživanje čiste energije na sveučilištu British Columbia. “Zemni plin bi u usporedbi s konvencionalnim motorima s unutarnjim izgaranjem, mogao smanjiti emisiju stakleničkih plinova više od 20%”, ističe Rogak. “Ipak, sve dok naše društvo ne osudi emisiju plinova na bazi ugljika, važno je stvoriti ekološki prihvatljivije motore koji će moći konkurirati klasičnim motorima i po cijeni i po učinkovitosti.”

“Naša vlada prepoznaje važnost vizije i napretka industrije zbog čega je i podržala sklapanje Kanadskog automobilističkog partnerstva ne bi li pomogla autoindustriji u proizvodnji ekološki prihvatljivih vozila boljih voznih odlika.” naglašava Saxton. “Ovaj će program otvoriti radna mjesta i osnažiti ekonomiju države, od čega će buduće generacije zasigurno moći samo profitirati.”

Ministar industrije Tony Clement nedavno je objavio kako se u sklopu programa Kanadskog automobilističkog partnerstva financiraju čak četiri projekta koji zajedno čine investiciju od cca. 14,9 milijuna dolara. Ta četiri projekta mogu računati na financijsku pomoć u trajanju od pet godina, što kada se zbroji čini ulaganje u vrijednosti od čak 28,6 milijuna dolara.

U travnju 2009. godine, Tony Clement je objavio kako u sklopu programa Kanadskog automobilističkog partnerstva te sveukupno 145 milijuna dolara za razna istraživanja, kroz pet godina želi dovesti kanadsku autoindustriju na viši nivo inovacije.

Izvor: University of British Columbia

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Hrvatska je već četiri godine de facto u recesiji. Od 2009. do 2011. godine BDP se smanjio za 8,3 posto, a ove godine očekujemo...

Hrvatska u znanosti

Nacionalni okvirni kurikulum (NOK), dokument koji bi trebao biti temelj reforme hrvatskog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava, kasni za trendovima u EU-u i svijetu,...

Oglašavanje