Connect with us

Znanost

Kantarion- Gospina Trava

Foto: Pixabay

Alternativna medicina

Kantarion- Gospina Trava

Kantarion je poznat i pod nazivom Gospina trava, riječ je o prekrasnoj biljci bez koje bi biljni svijet bio nezamisliv. Smatra se da ona ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje te  je zbog toga pogodna protiv kožnih infekcija, opeklina, rana, u tretiranju bora i regeneraciji kože. Također je poznato njeno djelovanje na metabolizam, održavanje mokraćnog sustava, herpesa, astme ali najčešće se preporuča kao lijek protiv depresije. Tisućama godina koristi se u medicinske svrhe u skoro svim dijelovima svijeta.

Gospinom travom protiv depresije

Ono što ne najbitnije napomenuti jest da se kantarion ne smije koristiti zajedno sa propisanom antidepresivima. Zašto je to tako?

U ovom slučaju vrijedi ona ” manje je više”. Kada bi koristili i propisani lijek i kantarion došlo bi do zbunjivanje naših receptora te bi se moglo dogoditi da tijelo odbije pohranjivanje tih tvari, a to bi posljedično dovelo do velikog pada seratonina u organizmu.

Ako se uzima samostalno i u propisanim dozama, vrlo je učinkovita biljka za liječenje srednje do jake depresije. Njeno djelovanje će započeti nakon 3 do 6 tjedana.

Postoje li znanstveni dokazi koji podupiru upotrebu kantariona protiv depresije?

Postoje znanstveni dokazi da bi gospina trava mogla biti korisna u liječenju blage depresije, a djelovanje se čini sličnom antidepresivima. Međutim, dvije velike studije, koje je sponzorirao Nacionalni centar za komplementarnu i alternativnu medicinu (NCCAM), pokazali su da biljka ima više placebo djelovanje nego mogućnost liječenja velike depresije; ironično, i konvencionalni lijekovi koji su se također proučavali imaju najčešće placebo efekt.

Preparati od kantariona

Kantarionovo ulje

U jednu teglicu staviti šaku cvjetova biljke te ih tako ostaviti dok ne uvenu. Nakon toga uliti litru maslinovog ulja i teglicu zatvoriti te pustiti na suncu sljedećih 6 tjedana. Potrebno je svaki dan protresti teglicu, a nakon tih 6 tjedana ulje procijediti. Proizvod koji ćete dobiti jest senzacionalno ulje kojem možete mazati osipe, hemeroide, opekline, kraste, proširene vene  itd.

Tinktura od kantariona

Sljedite isti postupak kao za ulje, samo umjesto ulje ćete uliti rakiju ili vodku. Gotov proizvod se koristi tako da se od 20 do 30 kapi razrijedi u časi vode te se koristi maksimalno 3 puta dnevno. Tinktura se koristi za depresiju ako ju uzimate oralno ili za lokalno liječenje modrica i ogrebotina.

Čaj od kantariona

Sa 2 dl kipuće vode preliti 1 žlicu gospine trave te ostaviti poklopljeno minimalno 15 minuta. Čaj se pije tri puta dnevno i pomaže kod gastritisa, čira, bolesti jetre, upale mokraćnog kanala, glavobolje, menstrualnih tegoba i kašlja.

Nastavi čitati
Advertisement

Više u Alternativna medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh