Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Neuroznanost

Kasnija smrt bračnog partnera ubrzava mentalno propadanje

Trebaju dodatnu potporu

Prema studiji koja je obuhvatila gotovo 7 tisuća sredovječnih i starijih osoba zapaženo je slabljenje mentalnih funkcija kod svih njih (što nije čudno zbog godina), no ubrzanije slabljenje većeg stupnja je kod onih ljudi kojima je preminuo bračni partner. Pritom eventualno novo stupanje u brak nije utjecalo na opseg i brzinu mentalnih promjena.

Viša razina obrazovanja s istodobno barem jednim živućim bratom ili sestrom se čini kao da štiti od slabljenja mentalnih funkcija vezanih za smrt bračnog partnera, zaključio je tim znanstvenika u radu koji je objavljen u American Journal of Geriatric Psychiatry časopisu.

“Iako smo očekivali kako će smrt bračnog partnera utjecati na mentalne funkcije bili smo najviše fascinirani otkrićem zaštitnog učinka obrazovanja ili barem jednog živućeg brata ili sestre”, rekla je voditeljica studije Giyeon Kim sa Sveučilišta Chung-Ang u Seulu.

Tijekom ispitivanja teorije kako stres pridonosi kognitivnom propadanju, a da smrt bračnog partnera uvećava stres, znanstvenici su analizirali podatke o 6766 Amerikanaca koji su bili stariji od 50 godina u razdoblju od 1996. do 2012. godine.

Kognitivne funkcije testirane su temeljem nekoliko vrsta zadataka, među kojima je bilo ponavljanje niza riječi, brojanje unatrag ili primjerice sposobnost imenovanja predmeta, predsjednika i sl.

Od ukupnog broja ispitanih njih 2742 postalo je udovcem ili udovicom, dok je u skupini starijih od 70 većina je do kraja studije izgubila bračnog partnera.

Rezultati kognitivnih testova konzistentno su bili za više od pola boda niži za udovice i udovce u usporedbi s vršnjacima koji su imali žive bračne partnere. Uz to i svaka dodatna godina nakon smrti bračnog partnera pogoršala je rezultat kognitivnog testiranja za jednu četvrtinu boda.

 

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

1 komentar

1 komentar

  1. Bane

    14 rujna, 2018 kod 9:05 am

    Ako ja razumijem naslov… Valjda treba “ranija”?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Neuroznanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh