Connect with us

Znanost

Katastrofalna suša približava se glavnom gradu Bolivije

Klima

Katastrofalna suša približava se glavnom gradu Bolivije

Katastrofalna suša uskoro je na pomolu za glavni grad Bolivije, tvrdi se u novom istraživanju historijske ekologije Anda.

Ako temperature porastu za više od 1.5 do 2 stupnja Celzijusa iznad temperatura modernog vremena, dijelovi Perua i Bolivije postat će područja slična pustinjskim. Promjena bi bila katastrofalna za zalihe vode i poljoprivredne kapacitete za dva milijuna stanovnika La Paza, glavnog grada Bolivije, tvrde znanstvenici. Rezultati dobiveni istraživanjem koje je financirala Nacionalna zaklada za znanost (NSF), a koje su provodili znanstvenici povezani s Floridskim Institutom za Tehnologiju (FIT) objavljeni su u časopisu Global Change Biology izdanom u studenom ove godine. Klimatolog Mark Bush iz FIT-a vodio je istraživačku skupinu koja je ispitivala zapise o klimatskoj i vegetacijskoj promjeni ekosustava Anda 370 000 godina unatrag. Znanstvenici su koristili fosilizirani pelud zarobljen u sedimentima jezera Titicaca koje je smješteno na granici Perua i Bolivije.

Otkrili su da se tijekom posljednja tri interglacijalna razdoblja, koja su se dogodila prije 130 000 i 115 000 godina te prije 330 000 do 320 000 godina, jezero Titicaca smanjilo za čak 85 posto. Okolni travnjaci i šikare bili su zamijenjeni pustinjom. U oba slučaju, javilo se polagano zatopljenje koje je uzrokovalo migraciju drveća uz padinu, kao što to rade i danas. Međutim, kako se klima nastavila zagrijavati, sustav se iznenada prometnuo iz pošumljenog područja u pustinju. “Dokazi jasno pokazuju da se dogodila nagla promjena u znatno suše stanje” kaže Bush. Znanstvenica Sherilyn Fritz sa Sveučilišta Nebraska – Lincoln pokazala je da su se tijekom ovih toplih epizoda alge koje žive u jezeru Titicaca promijenile iz slatkovodnih vrsta u vrste otpornije na slanu vodu. Paul Baker sa Sveučilišta Duke identificirao je kulminacije taloženja karbonata.

Obje pokazuju iznenadno oplićavanje uslijed gubitka vode evaporacijom. Rekonstrukcija okoliša pokazuje da su se s umjerenim zatopljavanjem šume pomicale uz padinu. No kako se zatopljenje nastavilo, dostignut je klimatološki maksimum. Sustav je prebačen u novo, suše stanje koje je zadržalo širenje šuma. Klimatski maksimum uzrokovan je povećanim gubitkom vode evaporacijom iz jezera Titicaca. Naime, kako bi se jezero smanjivalo, lokalni klimatski utjecaji koje uzrokuje veliko jezero – udvostručenje količine padalina jedno je od najvažniji – bili bi izgubljeni, objašnjava Bush.

Takvi su maksimumi već pretpostavljeni u drugim studijama, no ovaj rad omogućuje istraživačima da utvrde kad će se sustav promijeniti. Na temelju ograničenja rasta andskih šuma, odredili su maksimum koji bi prekoračio granicu od 1.5 do 2 stupnja Celzijusa iznad modernih uvjeta. Ako se uzme u obzir stopa zatopljenja u Andama Perua od otprilike 0.3 do 0.5 stupnjeva Celzijusa po desetljeću, maksimum će nastupiti između 2040. i 2050. godine.

“Implikacije će biti teške za nekih dva milijuna ljudi” kaže Paul Filmer, programski voditelj Odjela za znanosti o Zemlji Nacionalne zaklade za znanost. Teška suša i gubitak zaliha vode koje se nalaze u jezerima ove regije smanjili bi prinos važnih poljoprivrednih regija te bi ugrozili zalihe pitke vode. Istraživanje sugerira da bi ograničavanje šumskih požara i općenito požara u divljini moglo pomoći u odgađanju najgorih učinaka suše.

Izvor: National Science Foundation

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Klima

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh