Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Kemoterapija u trudnoći ne šteti nerođenom djetetu

Kako liječiti trudnice oboljele od karcinoma? Može li se primijeniti uobičajeni postupak liječenja kemoterapijom, a da se time ne ugrozi zdravlje nerođenog djeteta? Odgovore na ta pitanja potražila je studija njemačkih istraživača. Dobivene rezultate objavili su u časopisu The Lancet Oncology.

Dokazano je da djeca koju rađaju majke liječene od karcinoma tijekom trudnoće nemaju više prirođenih oštećenja ili drugih zdravstvenih poteškoća.

Svake godine na stotine se žena u trudnoći suočava s dijagnozom karcinoma i teškim pitanjem kako postupiti.

Provedeno istraživanje može ih ohrabriti u odluci da započnu s liječenjem svoje bolesti bez odgađanja i straha da će kemoterapija ugroziti zdravlje nerođenog djeteta.

Dio oboljelih žena odlučuje se na pobačaj, posebno ako je riječ o ranoj fazi trudnoće, a dijagnosticirana im je agresivna vrsta karcinoma. Druge se odlučuju za odgađanje liječenja nakon rođenja djeteta.

Novo istraživanje pokazuje da nema razloga za prekid trudnoće na bilo koji način, kao ni za odlaganje liječenja ili promjenu uobičajenih lijekova i terapije u korist blažih lijekova jer nema dokaza da liječenje kemoterapijom ugrožava dijete.

U studiju je bilo uključeno oko 400 žena iz više europskih zemalja, kojima je u trudnoći dijagnosticiran karcinom dojke u ranoj fazi. Polovica oboljelih je tijekom trudnoće primila kemoterapiju, dok druga polovica nije.

Novorođenčad majki liječenih kemoterapijom temeljito je pregledavana kako bi se otkrili poremećaji i bolesti koje je moglo uzrokovati liječenje majke.

Uočeno je da novorođenčad majki liječenih kemoterapijom ima u prosjeku manju porođajnu težinu nego ona čije majke nisu primale lijekove.

Među novorođenčadi izloženoj kemoterapeuticima prije rođenja nije bilo više prirođenih oštećenja. Njihovo opće stanje neposredno nakon rođenja nije bilo lošije niti su češće obolijevala od krvnih bolesti ili alopecije nego ona čije majke nisu primile kemoterapiju tijekom trudnoće.

Karcinom se dijagnosticira u otprilike jednoj od dvije tisuće trudnoća. Kod žena koje imaju djecu u starijoj dobi učestalost dijagnoze je i nešto veća.

Sibylle Loibl, voditeljica istraživanja, smatra da rezultati studije uvjerljivo pokazuju da se karcinom dojke tijekom trudnoće može liječiti kao da žena nije trudna. Pokazalo se da bojazan o mogućem ugrožavanju zdravlja nerođenog djeteta i majke nema osnove.

Broj ciklusa kemoterapije primljenih tijekom trudnoće nije utjecao na težinu novorođenčeta pri porodu.

U skupini novorođenčadi izloženih kemoterapiji bilo je više komplikacija nego u drugoj grupi. Glavnina komplikacija je bila povezana s preranim rođenjem djeteta, a ne s liječenjem majki.

Naše istraživanje ističe potrebu održavanja trudnoće čim bliže određenom terminu poroda u žena koje prolaze kemoterapiju za vrijeme trudnoće.

Najvažnija klinička poruka ove studije je da i u oboljelih žena nije dobro skraćivati trudnoću, već treba nastojati da porod bude čim bliže terminu.

Rad sugerira da je liječenje kemoterapijom bolesnica s karcinomom dojke tijekom trudnoće moguće te da nema potrebe kratiti trudnoću ili mijenjati terapiju.

Rezultati dobiveni u ovom radu u skladu su s drugim radovima objavljenim od početka ove godine. Zajednički je zaključak da kemoterapija nakon prvog tromjesečja (12. tjedna trudnoće) ne oštećuje nerođeno dijete.

9 komentara

9 Comments

 1. Zvjezdica Malena

  28 kolovoza, 2012 u 10:37 am

  To im je i cilj ubiti i otrovat sto vise ljudi

 2. Goran Mitrović

  28 kolovoza, 2012 u 10:41 am

  aha… :S

 3. Goran Mitrović

  28 kolovoza, 2012 u 10:41 am

  … ajmo sad svi na kemoterapiju. jen dva tri!

 4. Par Mal

  28 kolovoza, 2012 u 10:52 am

  zna se kako se u americi provode studije i objavljuju rezultati pokusnih liječenja. trebaju imati nekoliko koji im odgovaraju tvrdnji, a mogu ih napravit koliko hoće. zna se isto tako na šta ljudi liče nakon kemijske terapije citostaticima (kemoterapije) i sad da netko može tvrditi da ne djeluju na dijete. Mene zanima, recimo, da li neliječeni rak majke ostavlja posljedice na dijete

 5. Matija Martinko

  28 kolovoza, 2012 u 11:14 am

  trudnicama se ne preporuča pušiti, ali kemoterapija je ok…

 6. Leteći Cvjetić

  28 kolovoza, 2012 u 11:21 am

  stvarno me cudi kako jos uvijek na svijetu postoje tumori kad svaki Hrvat zna kako ih izlijeciti… pa kad ste tako pametni i lajete na fb do besvijesti, sto ga ne izlijecite, gospodo? budite malo altruisticni pa tu svoju beskrajnu pamet iskoristite da pomognete ljudima… i prestanite ici doktoru svaki put kad vi/vase dijete zakasljete ili vas boli grlo ili muci neka druga pizdarija. Zbilja mi nije jasno kako su nam HMT-ovi puni, kako su ordinacije obiteljske medicine pune, kako su bolnice pune, kad vi imate odgovor na sve i lijecite se bolje nego sto bi vas ijedan doktor? koji kurac radite guzvu onda tamo? i za kog vraga kupujete aspirine, ibuprofene i slicno kad se sami mozete lijeciti? samo stvarate promet farmaceutima 😉

 7. Zvjezdica Malena

  28 kolovoza, 2012 u 12:09 pm

  ja ne idem doktoru vec … nezam 5-7 godina… ljecim se reikijem i biljkama i kristalima..

 8. Dražen Matijević

  28 kolovoza, 2012 u 12:32 pm

  Znanstvenik=glupan. Neka svoju nerođenu u nučad malo ozrače za njihovo dobro…..

 9. Leteći Cvjetić

  28 kolovoza, 2012 u 12:52 pm

  Drazene, a sto radis na ovoj stranici? Ili ne znas citati? 🙂

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Znanost

Znanstvenici su razvili automatizirani robotski sustav koji omogućuje brzo testiranje učinaka lijekova na ljudsku spermu. Sveučilište Dundee se već neko vrijeme bavi pronalaženjem sigurne...

Zdravlje i Medicina

Trudnoća je jedno od najvažnijih i najosjetljivijih razdoblja u ženskom životu, zbog toga je vrlo važno da trudnice jedu zdravo. Određene namirnice treba konzumirati...

Wellness i prehrana

Otkriveno je nešto zanimljivo o izvantjelesnoj oplodnji

Kemija

Nevjerojatna pomoć koja je nadohvat ruke

Oglašavanje