Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Oboljenja i poremećaji

Kemoterapija uspješnija kad se prilagodi biološkom satu pacijenta

Lijekovi djeluju bolje ako ih se da u drugo doba dana

Unutrašnji biološki sat upravlja biokemijskim, bihevioralnim i fiziološkim funkcijama tijekom 24 sata (cirkadijalni ritam) i to ne samo kod ljudi. Tako se regulira san, hodanje, razine hormona, tjelesna temperatura, otkucaji srca, tlak te niz drugih čimbenika.

Znanstvenici iz Sancar laboratorija na Sveučilištu North Carolina saznali su da neki lijekovi djeluju bolje u različito doba dana. Proučavali su kako cirkadijalni ritam utječe na obnavljanje stanične DNA, proces u kojem enzimi putuju kroz DNA popravljajući oštećenja koje naprave ultraljubičasto zračenje i kemijske tvari koje mijenjaju DNA.

Razumijevanje povezanosti tjelesnog ritma i oporavka DNA je bitno, jer postoje dokazi koji ukazuju da je loše funkcionirajući cirkadijalni ritam povezan s pretilošću, nesanicom, epilepsijom i sezonskim afektivnim poremećajima.

Sancar Lab je tako istraživao kako cirkadijalni ritam utječe na obnovu DNA tijekom davanja lijeka protiv karcinoma, cisplatina. Njime se liječi puno karcinoma čvrstog tkiva, poput karcinoma testisa, pluća, jajnika i dojke. Lijek ubija karcinom oštećujući DNA kancerogenih stanica. Usput oštećuje i DNA zdravih stanica, uzrokujući nuspojave koje liječnike često tjeraju na promjenu načina liječenja.

Oštećenja DNA uzrokovana lijekom se obnavljaju. Uspješno liječenje traži ciljanje kancerogenih stanica da im se ošteti DNA tada kada su bolesne stanice najmanje sposobne za reparaciju. Posljednjih desetljeća znanstvenici nastoje iskoristiti cirkadijalni ritam u određivanju vremena uzimanja cisplatina.

Strategija je davanje lijeka u određeno vrijeme i promatranje što se zbiva, kako bi se ustanovilo u koje vrijeme pacijent ima najviše dobrobiti od lijeka uz najmanje nuspojava. Takvi eksperimenti nisu bili naročito uspješni, jer izbor vremena nije bio zasnovan na onome što se odvija unutar stanice.

Tim iz Sancar Laba proučavao je što se događa u bubrezima i jetri miševa kad su primili cisplatin tijekom 24 sata. Otkrili su koji gen, uzročnik karcinoma tj. gen za prevenciju karcinoma, se obnavlja u koje doba dana. Ustanovili su točno kada je najbolje vrijeme za davanje kemoterapije – onda kada zdrave stanice efikasno obnove DNA, a kada se tumorske stanice slabije oporavljaju.

Znanstvenici vjeruju kako će ovo otkriće poslužiti i za ljude kako bi se utvrdilo optimalno vrijeme davanja kemoterapije u svrhu što veće stope preživljavanja od karcinoma.

Postupak sinkroniziranja davanje lijeka s cirkadijalnim ritmom kancerogenih stanica zove se – kronokemoterapija.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh