Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Kina je lansirala svoju misterioznu svemirsku letjelicu

Kinesku letjelicu mnogi uspoređuju s američkim misterioznim avionom X-37B koji se trenutno nalazi u orbiti Zemlje.

Foto: Twitter / @Smit_Gaski

Kina je lansirala nekakvu vrstu svemirske letjelice koju će biti moguće više puta koristiti, a pretpostavlja se da se radi o svemirskom avionu.

Kinesku letjelicu mnogi uspoređuju s američkim misterioznim avionom X-37B koji se trenutno nalazi u orbiti Zemlje. Navodno će i kineski svemirski avion ostati u orbiti neko vrijeme, a Kina tvrdi da se radi o “miroljubivom korištenju svemira”, piše The Verge.

Izgled spomenute svemirske letjelice nije poznat jer nema službenih rendera ni fotografija. Međutim, početkom ove godine pojavile su se glasine da bi letjelica trebala biti lansirana u 2020. godini, ako je vjerovati tvrdnjama freelance novinara Andrewa Jonesa.

“Kina već nekoliko godina istražuje različite koncepte svemirskih aviona za istraživanje svemira”, rekao je Jones za The Verge, a kineski mediji su 2017. godine priopćili da se radi na vrsti eksperimentalne svemirske letjelice koja bi se mogla koristiti više puta i koja bi mogla slijetati horizontalno.

Kina je vrlo tajanstvena oko ove misije i jedva postoje dostupne informacije. Jones je primijetio da su špekulacije postale intenzivnije nakon što je Kina obavila modifikacije svoje rampe za lansiranje namijenjene Long March 2F raketama u centru Jiuquan za lansiranje satelita.

Prije lansiranja letjelice, piloti su upozoreni da izbjegavaju lokaciju jer će uslijediti lansiranje rakete Long March 2F.

Kineska novinska agencija Xinhua izvijestila je da je lansiranje uspjelo te je nadodala da se radi o “svemirskoj letjelici koju će biti moguće koristiti više puta”. No, zasad nije poznato što je misija letjelice u orbiti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Iz CASC-a su naveli da planiraju i ubrzanje primjene BeiDou navigacijskog satelitskog sustava.

Astronomija

Teleskop je završen 2016. godine, a formalno je započeo s radom 11. siječnja 2020. godine.

Tehnologija

Let od 2,5 sata pokazao je da je aerodinamika autonomne bespilotne letjelice dobra.

Svemir

Kapsula, koja se odvojila od svemirske sonde Hayabusa-2, nakon više od pet milijardi kilometara, konačno je 6. prosinca na Zemlju donijela dragocjene uzorke s...