Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Kina lansirala posljednji satelit za uspostavu svog BeiDou navigacijskog sustava

Sustav osigurava Kini da neće ostati bez globalnog navigacijskog sustava u slučaju eventualnog vojnog konflikta sa SAD-om.

Foto: Pixabay

Kina je završila postavljanje vlastitog globalnog navigacijskog sustava. Posljednji od BeiDou Navigation System satelita poslan je u orbitu i postavljen na svoju lokaciju. Već dugo vremena, BeiDou se predstavlja kao alternativa za Global Positioning System (GPS) koji je u vlasništvu američke Vlade i čini dio šireg kineskog pokušaja globalnog širenja svog utjecaja.

Kina je vlastiti položajni sustav počela planirati krajem devedesetih godina, a prva verzija BeiDoua bila je aktivna početkom 2000. Trenutno je završena treća faza projekta koja se generalno smatra njegovim završetkom jer se prema planovima ne bi trebao unaprjeđivati do 2035. godine.

BeiDou sad ima globalnu pokrivenost, a ni podrška kod korisničkih uređaja ne nedostaje. Oko 70 posto kineskih pametnih telefona već podržava ovaj sustav, a sustav će koristiti još oko 100 tvrtki, piše Engadget.

Iz kineskog ministarstva transporta najavljeno je da će ovim sustavom biti pokrivena vozila koja prevoze opasan teret, putnički autobusi i generalno sva teretna vozila.

Osim svega navedenog, aktiviranje ovog sustava korisno je iz još jednog razloga. Sustav osigurava Kini da neće ostati bez globalnog navigacijskog sustava u slučaju da dođe do možebitnog vojnog konflikta sa SAD-om.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

SpaceX je prekinuo zakazano lansiranje američkog vojnog GPS satelita u petak navečer i to samo dvije sekunde prije nego što je satelit trebao biti...

Robotika

Za robota se tvrdi da je vrlo efikasan u obavljanju svog posla.

Tehnologija

Riječ je o Istočnoj svemirskoj luci, a iza cijelog projekta stoji China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC).

Svemir

Kinesku letjelicu mnogi uspoređuju s američkim misterioznim avionom X-37B koji se trenutno nalazi u orbiti Zemlje.