Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Kineska sonda Chang’e 5 uspješno sletjela na Mjesec

Kina je svoje prvo slijetanje na Mjesec izvršila 2013. godine.

Foto: CNSA

Kineska istraživačka sonda Chang’e 5 uspješno je sletjela na površinu Mjeseca gdje će tijekom svoje povijesne misije prikupljati uzorke Mjesečevog tla, objavila je kineska Nacionalna svemirska uprava (CNSA).

Bespilotna kineska sonda dobila je naziv po mitskoj kineskoj boginji Mjeseca Chang’e, a lansirana je 24. studenog. Sonda bi na Zemlju trebala donijeti uzorke s površine Mjeseca koji će pomoći znanstvenicima da saznaju više o porijeklu Mjeseca.

Ako misija prođe prema planu, Kina će postati treća država koja je prikupila uzroke s Mjeseca nakon Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza.

Državna televizija CCTV priopćila je da će sonda početi prikupljati uzroke na mjesečevoj površini u sljedeća dva dana. Uzorci bi trebali biti prebačeni u kapsulu za povratno putovanje natrag na Zemlju, prenosi Reuters.

Kina je svoje prvo slijetanje na Mjesec izvršila 2013. godine, a u siječnju prošle godine sonda Chang’e-4 dostigla je drugu stranu Mjeseca te postala prva svemirska sonda kojoj je to uspjelo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Iz CASC-a su naveli da planiraju i ubrzanje primjene BeiDou navigacijskog satelitskog sustava.

Astronomija

Prošla godina bila je obilježena brojnim i zanimljivim događajima na nebu, a prema najavama svjetskih astronomskih organizacija, 2021. godina će biti jednako zanimljiva. U...

Astronomija

Teleskop je završen 2016. godine, a formalno je započeo s radom 11. siječnja 2020. godine.

Svemir

Kapsula, koja se odvojila od svemirske sonde Hayabusa-2, nakon više od pet milijardi kilometara, konačno je 6. prosinca na Zemlju donijela dragocjene uzorke s...