Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Kineski teleskop Sky Eye od kolovoza će koristiti znanstvenici diljem svijeta

Teleskop je završen 2016. godine, a formalno je započeo s radom 11. siječnja 2020. godine.

Foto: Screenshot YouTube / Absolute Cosmos

Kineski sferni radio teleskop s tanjurom promjera 500 metara, najveći je FAST (Aperitore Spherical radio Telescope) na svijetu. Koristi se za promatranje pulsara i drugih astronomskih meta, a povremeno će se koristiti i za traženje izvanzemaljskog života.

Strani znanstvenici moći će putem interneta poslati prijavu kineskom Nacionalnom astronomskom opservatoriju za pristup teleskopu, izvijestila je kineska novinska agencija Xinhua.

Termini promatranja dodjeljivat će se od 1. kolovoza, nakon što prijave pregleda znanstveni odbor i FAST-ov odbor za dodjelu termina. Približno 10 posto termina ove godine bit će dodijeljeno globalnoj astronomskoj zajednici, rekao je Jiang Peng, glavni inženjer i izvršni zamjenik ravnatelja FAST-ovog Operativnog i razvojnog centra.

FAST je trenutno najveći svjetski radio teleskop s jednim tanjurom, a smješten je u okrugu Pingtang, u provinciji Guizhou na jugozapadu Kine. Njegova reflektirajuća površina veličinom je ekvivalentna 30 standardnih nogometnih terena, prenosi Global Times.

Teleskop je završen 2016. godine, a formalno je započeo s radom 11. siječnja 2020. godine. Od studenog prošle godine otkrio je 240 pulsara.

Trenutno predstavlja jedini teleskop na svijetu koji može provoditi specijalne vrste opservacija nakon što se srušio teleskop Acreibo u Portoriku.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Iz CASC-a su naveli da planiraju i ubrzanje primjene BeiDou navigacijskog satelitskog sustava.

Tehnologija

U utorak se u opservatoriju Arecibo u Portoriku srušio jedan od najvećih teleskopa na svijetu. Američka Nacionalna zaklada za znanost (NSF) priopćila je da...

Planete i mjeseci

Kina je 24. studenog poslala još jednu misiju na Mjesec, a misija ovaj put ima za cilj donijeti uzorke s Mjeseca na Zemlju. Sonda...

Planete i mjeseci

Kina je svoje prvo slijetanje na Mjesec izvršila 2013. godine.