Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Kineski znanstvenici tvrde da Covid-19 može opstati u spermi oboljelih

Rezultati istraživanja kojeg su proveli kineski znanstvenici pokazuju da koronavirus može opstati u spermi oboljelih i to nakon što počne njihov oporavak.

Istraživački tim angažiran u jednoj bolnici u Shangqiu testirao je 38 muškaraca koji su u njoj liječeni u siječnju i veljači, tijekom vrhunca epidemije koronavirusa u Kini.

Kod 16 posto muškaraca postojali su tragovi prisustva Covid-19 u spermi, navodi CNN.

Oko 25 posto tih ljudi bilo je u akutnoj fazi infekcije, a gotovo 9 posto se u tom trenutku već oporavljalo od bolesti, ističu istraživači.

“Ustanovili smo da virus SARS-CoV-2 može biti prisutan u spermi pacijenata oboljelih od Covid-19, kao i da može biti otkriven i u spermi pacijenata koji se oporavljaju”, stoji u izvještaju istraživača, objavljenom u jednom stručnom časopisu.

Čak i ako se koronavirus nije sposoban razmnožavati u muškom reproduktivnom sustavu, on u njemu može opstati, što ipak ne predstavlja iznenađenje, jer isto vrijedi i za još neke viruse, poput ebole i zike, koji u tom okruženju mogu ostati aktivni i mjesecima poslije oporavka oboljelih.

Međutim, za sada nije jasno može li se, za razliku od ta dva virusa, koronavirus širiti putem sperme, jer samo njegovo prisustvo u sjemenoj tekućini ne znači prenošenje zaraze spolnim putem.

1 komentar

1 komentar

  1. Gromada

    10 svibnja, 2020 u 10:23 pm

    Zašto su vam sve riječi naslova pisane velikim slovima?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

BOKU je odlučio svoje antigene staviti na raspolaganje i drugim akademskim i komercijalnim partnerima za njihova istraživanja u vezi Covid-19.

Bakterije i virusi

Video prikazuje kako različite maske blokiraju izbacivanje čestica u zrak uspoređene sa situacijom kad osoba ne nosi masku.

Bakterije i virusi

Utvrdili su da se koronavirus ne razmnožava u slatkoj i slanoj vodi, ali da može preživjeti u njoj.

Bakterije i virusi

Predviđeno je da klinička ispitivanja tog cjepiva budu okončana u siječnju 2021. godine.

Oglašavanje