Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Kineski znanstvenici u potrazi za tretmanom za COVID-19 pronašli nešto efikasno

Tim kineskih znanstvenika izolirao je nekoliko antitijela za koje kažu da su “ekstremno efikasna” u blokiranju novog soja koronavirusa (SARS-CoV-2) da uđe u stanice, što bi, eventualno, trebalo pomoći u tretmanu ili čak zaštiti od COVID-19.

Trenutno ne postoji dokazan tretman za ovu zaraznu bolest, koja se pojavila u Kini krajem prošle godine i proširila diljem svijeta u pandemiji koja je zarazila više od milijun ljudi, a ubila više od 53 tisuće.

Zhang Linqi s Tsinghua Sveučilišta u Pekingu kaže da bi lijek s antitijelima, kakva su on i njegov tim otkrili, mogao imati više efekta od trenutnih pristupa, uključujući i tretman plazmom – za koji je rekao da je “tretman na granici”.

Plazma također sadrži antitijela, ali je ograničena krvnom grupom.

Početkom siječnja, Zhangov tim i ekipa Treće narodne bolnice u Shenzhenu počeli su analizirati antitijela iz krvi osoba koje su se oporavile od COVID-19, izolirano je 206 monoklonalnih antitijela koja su pokazala, kako je rekao, snažnu sposobnost vezivanja na proteine virusa.

Potom su, rekao je ovaj znanstvenik u intervjuu za Reuters, proveli novi test da vide mogu li zapravo spriječiti virus da uđe u stanice. Među prvih 20 antitijela koje su testirali četiri su spriječila viralni ulazak, a od tog broja dva su bila izrazito uspješna u tome, rekao je Zhang.

Tim je trenutno fokusiran na pronalasku najjačih i, možda, njihovom kombiniranju kako bi se smanjio rizik od mutacije novog soja koronavirusa.

Ako sve prođe dobro, zainteresirani ulagači mogli bi ih masovno proizvoditi za testiranje, prvo na životinjama, a kasnije i na ljudima. Grupa je u partnerstvu sa Sino-U.S. biotech tvrtkom, Brii Biosciences, u nastojanju da “unaprijedi više kandidata za profilaktičku i terapijsku intervenciju”, kako piše u njihovom priopćenju.

“Značaj antitijela dokazuje se u svijetu medicine desetljećima. Mogu se koristiti za terapiju karcinoma, autoimunih bolesti, ali i infektivnih”, rekao je znanstvenik.

Dodaje se da antitijela nisu cjepiva, ali bi se mogla dati osobama u rizičnim grupama s ciljem da se spriječi zaraza infekcijom COVID-19. U normalnim okolnostima, lijek treba proći oko dvije godine testiranja da bi uopće mogao doći do pacijenata, ali u svijetu pandemiju COVID-19 te se stvari kreću brže te se koraci, koji bi se prije poduzimali jedan za drugim, sada provode paralelno.

Zhang, koji je objavio nalaze, se nada da bi antitijela mogla biti testirana na ljudima u narednih šest mjeseci. Ako budu uspješna na testiranju, proći će još neko vrijeme dok se ne počnu koristiti kao tretman.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Istraživači s MIT-a dizajnirali su kvantni senzor za otkrivanje SARS-CoV-2. Iako je uređaj još uvijek teoretski, istraživači su koristili matematičke simulacije kako bi pokazali...

Oboljenja i poremećaji

Kako istraživanje koje nam dolazi iz Barcelone pokazuje, izgleda da razina IgG protutijela, usmjerenih na šiljak SARS-CoV-2 ostaje stabilna i do 7 mjeseci nakon...

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici tvrde da bi tehnologija koja stoji iza cjepiva protiv COVID-19 mogla pomoći i u borbi protiv raka. Istraživači su osmislili cjepivo od dvije...

Bakterije i virusi

Istraživači s MIT-a i Harvarda dizajnirali su nosive biosenzore koji mogu otkriti prisutnost virusa u dahu osobe. Maske se aktiviraju gumbom, a rezultate testa...

Oglašavanje