Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Kinezi pomoću aplikacija izbjegavaju mjesta zaražena koronavirusom

Tvrtke QuantUrban i WeChat osmislili su platforme koje preuzimaju službene informacije o četvrtima s potvrđenim slučajevima koronavirusa, pa ih pretvaraju u karte pomoću kojih korisnici mogu izbjeći ta mjesta. 

YiKuang, odnosno “situacija epidemije”, platforma je WeChata, sveprisutne kineske aplikacije koja je je ujedno i društvena mreža i sredstvo plaćanja i pokriva područja južnih gradova Shenzena i Guangzua.

Karte QuantUrbana, koje se mogu otvoriti u internetskim pretraživačima, pokrivaju još devet gradova u toj provinciji. “Shenzhen bi idućih dana mogao imati veću epidemiju, a podaci vlade slabo se objavljuju”, rekla je April, menadžerica iz Shenzhena koja je odbila dati svoje puno ime. 

“Pogled na kartu pruža psihološko olakšanje. Ne možete znati hoće li biti novih slučajeva, no možete izbjeći područje koje je već pogođeno”, istaknula je. Broj zaraženih u Shenzhenu u ponedjeljak je narasao na 245, čime je to tehnološko središte na jugu postalo najpogođeniji od glavnih kineskih gradova – Pekinga, Šangaja i Guangzhoua. U Šenzenu radi velik broj migrantskih radnika iz središnjih provincija. 

Obje platforme oslanjaju se na rad volontera koji svakodnevno ažuriraju informacije o zarazi. Yikuang je u početku područja epidemije označavao ikonicom lubanje i prekriženih kostiju, no to je promijenjeno nakon pritužbi korisnika. 


Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

NASA, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju put u daleki svemir, a broj misija i njihova kompleksnost ukazuju na to koliko se ozbiljno shvaćaju...

Svemir

Ubrzava se lansiranje Galileo navigacijskih satelita, pa se očekuje da se u svemiru nađu već 2024. godine, umjesto 2027., kako je prvobitno planirano.

Tehnologija

Sustav osigurava Kini da neće ostati bez globalnog navigacijskog sustava u slučaju eventualnog vojnog konflikta sa SAD-om.

Bakterije i virusi

Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, a za članove obitelji pet dana.

Oglašavanje