Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Klimatske promjene prepolovit će plantaže kave

Klimatske promjene mogle bi ostaviti gorak okus u ustima kavopija, sugerira se u australskom klimatskom izvješću u ponedjeljak, jer se predviđa da će se do 2050. prepoloviti područje pogodno za uzgoj kavovca. To znači da će tim problemom biti pogođeno 120 milijuna ljudi koji žive od industrije kave, među kojima su neke od najsiromašnijih svjetskih zajednica, objavio je klimatološki institut u Sydneyju.

“Rast temperatura i ekstremno vrijeme poput obilnih kiša smanjit će za 50 posto površine pogodne za uzgoj kave, istodobno smanjiti njezinu kvalitetu i povećati cijenu za potrošače”, kaže se u izvješću.

“Dio uzgajivača će ostati bez prihoda, a potrošači će se suočiti s nestašicama, višom cijenom i lošijom aromom”, rekao je šef instituta John Connor.

Klimatske promjene već sada utječu na uzgajivače u dijelovima Meksika, Gvatemale i Nikaragve, zemljama u kojima je proizvodnja kave jedna od ključnih ekonomskih grana. Sve je više bolesti i nametnika na plantažama, što utječe na prinos i kvalitetu.

Industrija kave globalno vrijedi 19 milijardi dolara. Više od 2,25 milijardi šalica kave dnevno se popije u svijetu, a proizvodnja se utrostručila se u posljednjih 50 godina.

Međutim, između 80 i 90 posto proizvođača kave mali su poljoprivrednici, koji su najizloženiji klimatskim promjenama.

“Njihov svijet je ugrožen”, rekao je Connor.

11 komentara

11 Comments

 1. Mejrema Cosic

  29 kolovoza, 2016 u 6:50 pm

  Vildana Kupusović kupuj zalihe

 2. Vera Lakatos

  29 kolovoza, 2016 u 7:10 pm

  Naravno, neće. Klima će se promijeniti i drugdje pa će možda kava uspjevati i u Hrvatskoj.I lavanda je bila samo mediteranska biljka pa više nije.

 3. Dario Dolenc

  30 kolovoza, 2016 u 7:27 am

  Krešimir Pandžić pravi zalihe …

 4. Dora Delivuk

  30 kolovoza, 2016 u 9:50 am

  Iva Martinić

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Putnici na letovima kompanije Air New Zealand uskoro će dobiti mogućnost da svoju kavu popiju, a zatim šalicu i pojedu, a riječ je o eksperimetalnom...

Neuroznanost

Zanimljiv utjecaj na mozak

Znanost

Kofein je poznati kao stimulans koji nam daje energiju. Uz čaj, ovo je jedno od najpopularnijih pića na svijetu. Kava i  ostali derivati kofeina,...

Oboljenja i poremećaji

Iako su studije o blagotvornom učinku kave kod zaštite jetre i snižavanja rizika od dijabetesa, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti odavno poznate, ima i onih...

Oglašavanje