Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Osmišljena knjiga čije korice osuđuju svoje korisnike

i39393398

Svi smo nebrojeno puta čuli onaj prastari idiom – ne sudi knjigu prema koricama. No, što ako dođe do neobičnog obrata i knjiga ovaj put počne osuđivati vas, odbijajući se otvoriti ako ste previše kritični?

Kreativni studio Moore iz Amsterdama osmislio je projekt The Cover That Judges You. Za potrebe projekta korištena je integrirana kamera i tehnologija za prepoznavanje lica kako bi se odredio stupanj otvorenosti pojedine osobe.

Korisnici zainteresirani za čitanje knjige postavljaju svoje oči, nos i usta unutar obrisa lica na naslovnici knjige. Fotoaparat koji se nalazi na njezinu vrhu prepoznaje lice iz neposredne blizine, prikaže ga na naslovnici, a potom skenira. Tehnologija prepoznavanja lica zadužena je za analiziranje izraza lica potencijalnog čitatelja knjige. Tek tada, nakon što su kamera i softver analizirali izraz lica neke osobe, knjiga odlučuje hoće li se ili neće otvoriti. Ako je lice čitatelja bez predrasuda, lokot na prednjoj strani će se otvoriti. Ukoliko nije, osoba neće moći pristupiti knjizi.

Iskrenost je ovdje ključ svega. Ako čitatelj pokazuje previše emocija, preveliko oduševljenje ili pak manjak entuzijazma, knjiga će ostati zaključana. „Moj cilj bio je stvoriti koricu knjige koja će spojiti najbolje od ljudskih osobina i tehnologije. Ako priđete knjizi jako blizu, sustav za prepoznavanje lica počet će skenirati vaš izraz s ciljem pronalaska znakova osuđivanja”, napisao je Thijs Biersteker na web-stranici projekta.

Prototip je predstavljen na ovogodišnjem izdanju natječaja Art Directors Club Nederland, a Thijs Biersteker izradio ga je u suradnji s agencijom ThisPageCanNotBeFound. Za one koji se još uvijek pitaju što se nalazi na stranicama knjige – reći ćemo samo da se knjiga sastoji od višesatnog kreativnog rada. Dakako, samo oni koji prođu prosudbu knjige moći će pristupiti sadržaju iste. Za sve ostale, knjiga će ostati misterij.

Izvor: Discovery

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

Neki ljudi kažu da ih je čitanje knjige „Harry Potter i Kamen mudraca” naučilo vrednovati važnost prijateljstva. Međutim, znanstvenici sa Sveučilišta Carnegie Mellon koristili...

Matematika i Ekonomija

Prvo izdanje knjige Principia Mathematica koje je objavljeno 1687. i u kojem je poznati znanstvenik predstavio svoj zakon kretanja je prodano za 3.7 milijuna...