Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Koale u Australiji dodane na popis ugroženih vrsta

Broj koala je u posljednjih 20 godina pao za 40 posto u Queenslandu i za trećinu u New South Walesu. Australski ministar okoliša Tony Burke kaže da nemaju podatke na državnoj razini jer ipak postoji velika populacija Koala u Južnoj Australiji i Victoriji.

“U Victoriji i Južnoj Australiji koale su zapravo bile prisutne u takvim visokim brojkama da su se same istrebljivale iz staništa jedući si svu hranu. Tu je ono što zovemo mjere populacijske kontrole koje se tamo događaju, na neki način kao sterilizacija.” rekao je i dodao: “Ali na mjestima kao što su New South Wales i Queensland, njihov broj nije velik.”

Burke kaže kako se vrsta obično ne sm

atra ugroženom ako je prisutna u velikom broju u nekim mjestima. “Na kultnim vrstama kao što su koale, stvarno ne mislim da imam kredibilitet reći australskom narodu: ‘Oh, ne brinite, možda, kako stvari stoje, koala nemate više u Queenslandu, ali možete ići u Južnu Australiju, ako ih želite vidjeti.'” objašnja
va on.

Zabrinutost zbog brojeva

Australska zaklada za koale tvrdi da zaštita nije dovoljno dobro izvedena i da je vlada u Australiji podcijenila opasnost koja prijeti koalama. Direktorica zaklade Deborah Tabart kaže kako vjeruje da je Vlada krivo informirana o tome da postoji 200 000 koala u divljini.

“U ovom trenutku mi još uvijek smatramo da ne postoji toliko mnogo koala, nego da ih ima manje od 100 000. Victoria je područje koje treba biti zaštićeno.”, kaže ona. “Oduševljena sam tim mjerama zaštite jer će usporiti stvari, ali moramo znati kako to neće spasiti naše koale.”

Profesor Chris Johnson, suradnik u Školi za zoologiju na Sveučilištu u Tasmaniji, kaže da je odluka da se naprave odvojeni popisi za koale neobična, ali pametna.

“Problemi s kojima se suočavaju koale su vrlo različiti i ovise o zemljopisnom području. Na jugu su neke populacije preobilne i uništavaju svoje prirodno stanište. Na sjeveru je pak populacija koala u padu iz mnoštva razloga.” kaže Johnson.

“Morati ćemo razmišljati o različitim potrebama sjevernih i južnih koala gotovo kao da su dvije različite vrste. Stoga ima smisla raditi odvojene popise, a iz toga proizlazi da je razumna procjena dokaza kako je sjeverna populacija koala ‘ranjiva’.

3 komentara

3 Comments

 1. Igor Poljak

  1 svibnja, 2012 u 7:10 pm

  U Hrvatskoj je pao broj zaposlenih,tako da i mi imamo ugroženu vrstu,RADNIKE.

 2. Alex Alexa Alex

  1 svibnja, 2012 u 8:21 pm

  U hrvatskoj je pošten čovjek ugrožena vrsta.

 3. Leteći Cvjetić

  1 svibnja, 2012 u 9:40 pm

  ovo je znanost.com, ne socijalnasituacija.com -.-

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Sveučilište Queensland i tvrtka Gilmour Space zajedno rade na "hibridnim raketama sljedeće generacije".

Biljke i životinje

Klokan je primijećen kako se hladi u dvorišnom bazenu u regiji Hunter u Australiji dok su vatrogasci spašavali koale s drveća na područjima kojima su...

Ekologija i okoliš

Sjajne vijesti za kornjače, kljunaše i kompaniju

Biljke i životinje

Tridesetak endemskih vrsta životinja je već izgubljeno

Oglašavanje