Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Kod Antarktika pronađen prvi kostur kita, zajedno s još devet novih vrsta

(Credit: UK Natural Environment Research Council ChEsSo Consortium)

Podvodni biolozi prvi su put na oceanskom dnu pored Antarktika pronašli kostur kita, što baca novo svijetlo na život u morskim dubinama. Kostur je pronađen u krateru dubokom gotovo jednu milju (1,6 km) ispod površine mora, zajedno s još najmanje devet kostura dosad nepoznatih vrsta.

(Credit: UK Natural Environment Research Council ChEsSo Consortium)

(Credit: UK Natural Environment Research Council ChEsSo Consortium)

Rezultati istraživanja kojeg su proveli University of Southampton, Natural History Museum, British Antarctic Survey, National Oceanography Centre (NOC) i Oxford University, objavljeni su u časopisu Deep-Sea Research II: Topical Studies in Oceanography.

”Najveće životinje na zemlji također su dio velikog oceana, stvarajući bogat izvor hrane i skloništa za mnoge morske životinje još mnogo godina nakon što uginu”, kaže Diva Amon, glavna autorica istraživanja na University of Southampton Ocean and Earth i Natural History Museum-u. ”Proučavanje ostataka ovog južnog Minke kita baca novo svijetlo na način recikliranja nutrijenata u oceanu, a taj proces može imati globalnu važnost.”

Dosada je u oceanima svijeta pronađeno samo šest kitovih kostura. Znanstvenici su istraživali lešine kitova, poznate i kao ”kitov pad” tako što bi potopili kosti i cijele kosture. Unatoč raširenoj populaciji kitova na Antarktiku, ”kitov pad” nije dosad bio istraživan u ovoj regiji.

”Trenutno je jedini način na koji se može pronaći ”kitov pad” taj da se podvodnim vozilom naiđe direktno na njega’,’ rekao je koautor istraživanja dr. Jon Copley s University of Southampton Ocean and Earth Science. Istražujući podvodni krater pokraj otočja South Sandwich znanstvenici su doživjeli upravo takav slučaj. ”Upravo smo zaron privodili kraju, kada smo naišli na red bijelo obojenih blokova u daljini, što se ispostavilo da su kralješci kita na morskome dnu”, nastavlja dr. Copley.

Kada kit ugine i potone na oceansko dno, lešinari brzo skinu njegovu kožu. S vremenom i drugi organizmi koloniziraju kostur i postepeno crpe preostale nutrijente. Bakterije razbijaju stanice masti i zauzvrat hranom opskrbljuju ostale podvodne životinje. Neke od njih poznate kao ”zombi crvi” mogu probavljati kosti kita.

”Jedna od velikih preostalih misterija biologije dubokog oceana je ta kako se ti beskralješnjaci mogu širiti između izoliranih staništa koje ove lešine kitova pružaju na morskom dnu”, kaže koautor dr. Adrian Glover iz Natural History Museum-a. ”Naše otkriće ispunjava bitne praznine u ovim spoznajama.”

Skupina istraživača pregledala je kostur kita pomoću kamera visoke rezolucije kako bi ispitali koje morske životinje žive na kostima te prikupili uzorke za analizu na obali. Istraživači misle kako je ovaj kostur bio na dnu oceana nekoliko desetljeća. Uzorci su također otkrili nekoliko novih vrsta dubokomorskih stvorenja koja nastanjuju kitove ostatke, uključujući i tzv. ”zombi crva” poznatog i kao ”Osedax” koji se nastanjuje u kostima, kojima se i hrani te novu vrstu jednakonošca izopoda koji puze po kosturu. Tu su također i priljepci identični onima koji žive u obližnjim dubokomorskim vulkanskim otvorima.

Izvor: National Oceanography Centre

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Grbavi kit dug najmanje pet metara uočen je rijeci Temzi istočno od Londona gotovo godinu dana nakon što je kit beluga prvi put viđen...

Arheologija i paleontologija

Novi fosil otkrio nevjerojatne stvari

Geografija i geologija

Australski istraživači su otkrili velika jezera ispod najvećeg ledenjaka na istoku Antarktike. Jezera su otkrivena na način da su znanstvenici postavili male količine eksploziva...

Arheologija i paleontologija

Pronađeni kostur će nas natjerati da revidiramo znanje

Oglašavanje