Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Kod djece s autizmom pronađene više razine nekoliko otrovnih metala

(Credit: © Yoram Astrakhan / Fotolia)

U nedavno objavljenoj studiji u časopisu Biological Trace Element Research, istraživači sa Sveučilišta u Arizoni utvrdili su kako djeca s autizmom imaju više razine nekoliko otrovnih metala u krvi i urinu od ostale djece. Istraživanjem je obuhvaćeno 55ero autistične djece u dobi od 5 do 16 godina te 44ero zdrave djece slične dobi i spolova.

(Credit: © Yoram Astrakhan / Fotolia)

Skupina autistične djece imala je znatno višu razinu olova u crvenim krvnim stanicama (44 posto) i urinu (74 posto), talija (77 posto), kositra (115 posto) i volframa (44 posto). Ti su metali otrovni i mogu spriječiti razvoj mozga te se uplesti u funkcioniranje drugih organa i procesa u tijelu.

Statistička analiza provedena je kako bi se otkrilo jesu li razine otrovnih metala povezane s intenzitetom autizma, a pritom su korištene tri različite ljestvice intenziteta simptoma autizma. Ustanovilo se kako je 38-47 posto intenziteta autizma povezano s razinom otrovnih metala, a kadmij i živa pokazali su se kao najpovezaniji s intenzitetom autizma.

Hipoteza istraživanja bila je da rana izloženost otrovnim metalima može pospješiti simptome autizma, a liječenje kojim bi se ti metali uklonili iz tijela bi smanjili simptome. Ova hipoteza zahtijeva još istraživanja koji bi poduprli tu tezu.

Vodeći autor studije bio je James Adams, profesor na School for Engineering of Matter, Transport and Energy u sklopu Ira A. Fulton Schools of Engineering na Sveučilištu u Arizoni. Adams također vodi i Program istraživanja autizma i Aspergerova sindroma.

Adams je objavio studiju o uporabi DMSA, lijeka za uklanjanje otrovnih metala koji je odobrila američka Administracija za hranu i lijekove (FDA). Studija je pokazala kako je DMSA općenito siguran i učinkovit u uklanjanju nekih otrovnih metala, no može i pospješiti neke simptome autizma. Najpozitivnije je utjecao na djecu s visokim razinama otrovnih metala u urinu.

Autistična djeca imaju višu razinu nekoliko otrovnih metala, a razina tih metala usko je povezana s različitim intenzitetima autizma.

Studiju je financirao Institut za istraživanje autizma te zaklada Legacy.

Izvor: Arizona State University

8 komentara

8 Comments

 1. Milan Begovic

  12 ožujka, 2013 u 11:48 am

  ulje od kanabisa lijeci

 2. Nikola Kordiš

  12 ožujka, 2013 u 12:02 pm

  neeeeeeeeee to je droga!!! bolje popiti šaku lijekova koji razaraju jetru a nemaju učinka

 3. Vesna Korica

  12 ožujka, 2013 u 12:10 pm

  Možda je autizam ipak “manja šteta” od gripe npr.ili neke druge boleštine od kojih nas “štite” cjepivima punim upravo tih teških metala. ;)).Toliko o onoj poznatoj liječničkoj-odnos između štete i koristi lijekova-!!

 4. Sandra

  12 ožujka, 2013 u 1:11 pm

  a otkuda taj metal u organizmu? to se nigdje ne spominje..

 5. Ratus Potatus

  12 ožujka, 2013 u 10:05 pm

  ma super ,a ko nas truje???

 6. pera

  15 ožujka, 2013 u 12:06 pm

  Decje vakcine, hrana i voda….glavni izvori otrova

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Tajna je u posebnom uzorku koji je utkan u površinu. Ako pokušavate izgraditi nešto što neće potonuti, gradnja od metala se čini kao loša...

Kemija

Izloženost počinje još u maternici

Psihologija

Evo što znanost kaže o ovom glazbenom pravcu

Oboljenja i poremećaji

Znanstveni tim projekta iPSYCH Sveučilišta Aarhus u Danskoj i Broad Instituta u SAD-u otkrio je genetske markere rizika za autizam. Studija je objavljena u...

Oglašavanje