Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Koktel za astronaute pomlađuje kožu

Dokazano je da koktel AS10, prvobitno namijenjen astronautima na svemirskom putovanju, vrlo povoljno djeluje na zdravlje kože. Napitak, koji pretežno sadrži sokove različitog egzotičnog voća, razvijen je na zahtjev NASA-e.

Zbog visokog sadržaja antioksidansa koktel AS10 pomaže u procesu obnavljanja kože te usporava njeno starenje.

Koktel AS10 pripravljen je od mješavine voća koje uspijeva u Srednjoj i Južnoj Americi (acai bobice), Brazilu (cupuacu), tropskom pojasu (acerola i opuncija), Kini (yumberry). Svo ovo voće sadrži mnogo vitamina C i flavonoida. Ostali sastojci su grožđe, zeleni čaj, šipak i povrće.


Zbog biljnih antioksidansa u koktelu AS10, dermatolozi su pretpostavili da bi ovaj koktel mogao povoljno djelovati na oštećenja kože.

U dermatološko ispitivanje uključeno je 180 žena. Koža lica svake ispitanice analizirana je Visia multispektralnim uređajem dva puta; prije uzimanja voćnog koktela AS10 i četiri mjeseca nakon. Pozorno su praćeni detalji na koži ispitanica poput bora, pjega, pora, ujednačenosti boje tena i UV oštećenja.

Pokazalo se da se uzimanjem  koktela AS10 u znatnoj mjeri smanjuju bore, nepravilnosti tena i oštećenja nastala od djelovanja sunca.

UV zračenje potiče stvaranje reaktivnih molekula kisika koje mogu oštetiti sve tjelesne stanice. Smatra se da su slobodni kisikovi radikali uključeni u nastanak vrlo različitih bolesti poput raka i Alzheimerove bolesti, ali i starenja kože.

Međutim, UV zračenje je samo jedan od brojnih štetnih čimbenika iz okoliša. Štetno stvaranje reaktivnih spojeva kisika mogu potaknuti i različite kemijske tvari, zračenje mobitela, dim cigareta i alkohol.

Voditelj istraživanja Aaron Barson ističe da reaktivni spojeva kisika razaraju molekule neophodne za funkciju stanica kože.

Povoljno djelovanje koktela AS10 na obnavljanje kože objašnjava se velikim količinama antioksidansa koje on sadrži. Neutraliziranjem reaktivnih spojeva kisika zaustavljaju se procesi oštećenja kože i potiče se prirodno obnavljanje.

U nastavku ispitivanja trebalo bi odgovoriti koliko dugo traju zaštitni učinci ispitanog voćnog koktela te što se zbiva nakon prestanka njegova uzimanja.

Na primjenu koktela sigurno će utjecati njegova relativno visoka cijena. Ona iznosi nešto manje od 300 funti za jednu kuru u trajanju od četiri mjeseca.

Dermatolog Sam Bunting ističe da se blagotvorni učinak, jednak onom koji osigurava koktel AS10 na smanjenje pjega od UV zračenja, može postići kozmetičkim pilinzima kože voćnim kiselinama, ali i svakodnevnom primjenom sredstava za zaštitu od sunca.

Poboljšanje stanja kože koje donosi koktel AS10 zanimljivo je svima koji se bave očuvanjem zdravlja i ljepote kože i borbom protiv znakova njezina starenja.

Dok koktel ne uđe u širu primjenu, ne treba zaboraviti na svakodnevnu zaštita kože od UV zračenja primjenom krema za sunčanje s UVA/UVB zaštitom od sunca s faktorom 50 ili višim. Na ovaj način štitimo kožu, smanjujemo crvenilo i pigmentaciju te preventivno djelujemo protiv stvaranja bora.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biotehnologija

Istraživači s Instituta za teorijsku i eksperimentalnu biofiziku Ruske akademije znanosti (RAN) stvorili su jedinstvenu vrstu tkanine za previjanje rane, koju su nazvali “umjetna...

Biologija

Navala živčanih impulsa padajuće temperature kože daje nam rano upozorenje događaja koji bi mogli izazvati padanje temperature unutarnjih organa.

Biotehnologija

Istraživači iz Caltech-a stvorili su novu elektronsku kožu, odnosno e-kožu. Ova e-koža nanosi se direktno na vrh stvarne kože osobe. Napravljena je od mekog,...

Oglašavanje