Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Konačno identificiran tip biološkog oružja koje su Sovjeti svojedobno pustili u okoliš

Wearing WWII-era winter clothing of Red Army Russian soldiers march during a military parade to mark the 70th anniversary of the final raise of the Nazi blockade of the city Leningrad, now St. Petersburg, on January 27, 2014. The German and Finnish siege and blockade of Leningrad was broken on January 18, 1943 but finally lifted a year after, on January 27, 1944. The city's name was changed back from Leningrad to St. Petersburg after the 1991 Soviet collapse. AFP PHOTO / OLGA MALTSEVAOLGA MALTSEVA/AFP/Getty Images

Zahvaljujući istraživanju pod vodstvom znanstvenika s Northern Arizona University, konačno je utvrđeno koji je tip antraksa svojedobno pobjegao iz tajnog istraživačkog kompleksa u blizini ruskog grada Jekaterinburga, usmrtivši pritom 66 stanovnika. Navedeni incident dogodio se 1979. godine, kad je, kako se vjeruje, pokvareni sustav za ventilaciju izbacio antraks u okoliš, zarazivši stanovništvo u četvrti gdje je tajni laboratorij bio smješten. Štoviše, jedino je puka sreća spasila ostatak stanovništva od smrti, budući vjetar spore nije odnio prema središtu grada koji je tada nosio ime Sverdlovsk.

Sam Jekaterinburg često je bio povezivan s mračnim razdobljima ruske povijesti, gdje posebice valja izdvojiti kako su upravo ondje komunisti 1918. godine pogubili rusku carsku obitelj Romanov i nedugo potom uveli strahovladu na cijelom području tadašnje Rusije. S druge strane, ruski predsjednik je 1991. godine izabrao Jekaterinburg za svoje sjedište u slučaju da pučisti preuzmu vlast u Moskvi.

Iako je otprije poznato kako je u okoliš ispušten antraks, sve do sada nije bilo jasno o kojem je soju te opake bakterije riječ. Naime, zapadne obavještajne službe svojedobno su tvrdile kako se u navedenom postrojenju, znanom pod kodnim nazivom Kompleks 19, razvijaju sojevi antraksa otporni na cjepiva, a koji bi mogli poslužiti kao biološko oružje. Međutim, analiziravši preostale tragove bakterije pronađene u okolišu, znanstvenici su utvrdili kako je riječ o prirodnom obliku bakterije, bez ikakvih genetičkih manipulacija. Ipak, riječ je o iznimno virulentnom soju antraksa, koji je mogao poslužiti kao izvrsna baza za proizvodnju biološkog oružja.

Stoga postoji mogućnost kako i sada netko koristi spomenuti soj u svrhu izrade oružja pa bi baš upravo ovo istraživanje moglo pomoći u identificiranju takvih pokušaja. “Ova karta genoma može se iskoristiti za forenzičko praćenje opasnih materijala na globalnoj razini, baš kao i za buduća istraživanja antraksa”, konstatirali su znanstvenici u svom radu.

Vezano uz ovaj incident, spomenimo kako su se sovjetske vlasti iz petnih žila trudile zataškati ga, budući da se radilo o ozbiljnom kršenju međunarodne konvencije o biološkom oružju. Sustavno je uništavana medicinska dokumentacija, a odgovornost za smrtne slučajeve pokušala se prebaciti nekvalitetnu hranu kupljenu na crnom tržištu.

Ipak, Rusima ovo nije jedini incident s antraksom, budući da se jedan dogodio i početkom ove godine, kada je u atmosferu dospjela velika količina bakterija koje su se krile ispod permafrosta punih 75 godina, nalazeći se u truplima uginulih jelena. Zahvaljujući globalnom zatopljenju, došlo je do otapanja trupala pa je oslobođeni antraks izazvao pravu epidemiju među lokalnim stanovništvom, s nizom smrtnih slučajeva, a što je ruske vlasti u konačnici natjeralo na evakuaciju dijela ljudi.

1 komentar

1 komentar

  1. Mark Doroti

    22 studenoga, 2016 u 11:32 am

    U clanku su iznesene netocne tvrdnje, Antrax nije virus već sporogena bakterija iz porodice Bacillacea!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Krajem 1960-ih, odnosno početkom 1970-ih godina američka svemirska agencija NASA lansirala je niz misija kojim su ljudi sletjeli na Mjesec. Apollo, kako se program...

Planete i mjeseci

Mogućnost pronalaska vode na Mjesecu znanstvenike intrigira već desetljećima. Ako ikad odlučimo (ili budemo prisiljeni) održavati stalne ljudske kolonije na Mjesecu, dokaz o prisutnosti...