Connect with us

Znanost

Konačno identificiran tip biološkog oružja koje su Sovjeti svojedobno pustili u okoliš

Izvor: mBio. FOTO: Olga Maltseva/AFP

Bakterije i virusi

Konačno identificiran tip biološkog oružja koje su Sovjeti svojedobno pustili u okoliš

Zahvaljujući istraživanju pod vodstvom znanstvenika s Northern Arizona University, konačno je utvrđeno koji je tip antraksa svojedobno pobjegao iz tajnog istraživačkog kompleksa u blizini ruskog grada Jekaterinburga, usmrtivši pritom 66 stanovnika. Navedeni incident dogodio se 1979. godine, kad je, kako se vjeruje, pokvareni sustav za ventilaciju izbacio antraks u okoliš, zarazivši stanovništvo u četvrti gdje je tajni laboratorij bio smješten. Štoviše, jedino je puka sreća spasila ostatak stanovništva od smrti, budući vjetar spore nije odnio prema središtu grada koji je tada nosio ime Sverdlovsk.

Sam Jekaterinburg često je bio povezivan s mračnim razdobljima ruske povijesti, gdje posebice valja izdvojiti kako su upravo ondje komunisti 1918. godine pogubili rusku carsku obitelj Romanov i nedugo potom uveli strahovladu na cijelom području tadašnje Rusije. S druge strane, ruski predsjednik je 1991. godine izabrao Jekaterinburg za svoje sjedište u slučaju da pučisti preuzmu vlast u Moskvi.

Iako je otprije poznato kako je u okoliš ispušten antraks, sve do sada nije bilo jasno o kojem je soju te opake bakterije riječ. Naime, zapadne obavještajne službe svojedobno su tvrdile kako se u navedenom postrojenju, znanom pod kodnim nazivom Kompleks 19, razvijaju sojevi antraksa otporni na cjepiva, a koji bi mogli poslužiti kao biološko oružje. Međutim, analiziravši preostale tragove bakterije pronađene u okolišu, znanstvenici su utvrdili kako je riječ o prirodnom obliku bakterije, bez ikakvih genetičkih manipulacija. Ipak, riječ je o iznimno virulentnom soju antraksa, koji je mogao poslužiti kao izvrsna baza za proizvodnju biološkog oružja.

Stoga postoji mogućnost kako i sada netko koristi spomenuti soj u svrhu izrade oružja pa bi baš upravo ovo istraživanje moglo pomoći u identificiranju takvih pokušaja. “Ova karta genoma može se iskoristiti za forenzičko praćenje opasnih materijala na globalnoj razini, baš kao i za buduća istraživanja antraksa”, konstatirali su znanstvenici u svom radu.

Vezano uz ovaj incident, spomenimo kako su se sovjetske vlasti iz petnih žila trudile zataškati ga, budući da se radilo o ozbiljnom kršenju međunarodne konvencije o biološkom oružju. Sustavno je uništavana medicinska dokumentacija, a odgovornost za smrtne slučajeve pokušala se prebaciti nekvalitetnu hranu kupljenu na crnom tržištu.

Ipak, Rusima ovo nije jedini incident s antraksom, budući da se jedan dogodio i početkom ove godine, kada je u atmosferu dospjela velika količina bakterija koje su se krile ispod permafrosta punih 75 godina, nalazeći se u truplima uginulih jelena. Zahvaljujući globalnom zatopljenju, došlo je do otapanja trupala pa je oslobođeni antraks izazvao pravu epidemiju među lokalnim stanovništvom, s nizom smrtnih slučajeva, a što je ruske vlasti u konačnici natjeralo na evakuaciju dijela ljudi.

Nastavi čitati
Advertisement

Zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, serije i filmove, kao i kvizove znanja. Urednik SF Centra, najvećeg hrvatskog SF webringa

1 komentar

1 komentar

  1. Mark Doroti

    22 studenoga, 2016 kod 11:32 am

    U clanku su iznesene netocne tvrdnje, Antrax nije virus već sporogena bakterija iz porodice Bacillacea!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Bakterije i virusi

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh