Connect with us

Znanost

Konačno imamo dokaz: Vikinške žene bile su ratnice

Foto: Pixabay/Izvor: phys.org

Arheologija i paleontologija

Konačno imamo dokaz: Vikinške žene bile su ratnice

Istraživači sa Sveučilišta Uppsala i Sveučilišta Stockholm otkrili su nove DNK dokaze koji pokazuju da su postojale ženske vikinške ratnice. Ostaci ikoničnog groba švedskog vikinškog doba sada otkrivaju da rat nije bila isključivo muška aktivnost – žene su znale biti i višeg ranga na bojnom polju.

Istraživanje je provedeno na jednom od najpoznatijih grobova iz vikinškog doba, grob iz sredine 10. stoljeća u švedskom vikinškom gradu Birka. Grob je iskopan 1880-ih, kad su otkriveni ostaci osobe okružene oružjem, uključujući sjekiru, mač, koplje, oštre strelice, par štitova i kosti kobile i pastuha. Pronađen je i set igraćih figura i igraća ploča.

Foto: Rekonstrukcija groba. Sveučilište Uppsala

Morfologija nekih skeletnih značajki dugo je ukazivala na to da se radi o ženi, ali obzirom da je ovaj grob bio uzorni primjer vikinškog ratnika gotovo čitavo stoljeće, uvijek se pretpostavljalo da ostaci pripadaju muškom Vikingu.

Veličina i oblik kostiju mogu pružiti jaku sugestiju o određenju spola osobe čiji su ostaci pronađeni, ali varijacije između spolova i populacija nisu bez svojih problema. DNK može pružiti čvršće uvjerenje, kada se uspije uspješno izvaditi.

Sada, genetičari, arheogenetičari i arheolozi udružili su snage i riješili misterij. DNK dobivena iz kostura otkriva da je osoba imala dva X kromosoma i nema Y kromosom.

“Ovo je prva formalna i genetska potvrda ženske vikinške ratnice”, rekao je profesor Mattias Jakobsson s Odsjeka za organsku biologiju na Sveučilišta Uppsala.

Izotopne analize potvrđuju da je ova vikinška žena dosta putovala, što je dodatni dokaz njenog visokog statusa i u skladu je s ratničkim društvom koje je dominiralo sjevernom Europom od 8. do 10. stoljeća.

“Igraći set ukazuje na to da je bila časnica, netko tko je radio s taktikama i strategijom i mogao voditi trupe u bitci. Ono što smo proučavali nije Valkira iz saga, nego stvarna vojskovođa, usto i žena”, rekla je Charlotte Hedenstierna-Jonson sa Sveučilišta Stockholm, voditeljica studije.

“Pisani izbori povremeno spominju žene ratnice, ali ovo je prvi put da smo pronašli uvjerljiv arheološki dokaz njihovog posotojanja”, rekao je Neil Price, profesor na Odsjeku za arheologiju i drevnu povijest na Sveučilištu Uppsala.

3 komentara

3 Comments

 1. Marko Martinović

  9 rujna, 2017 kod 1:49 pm

  “Dokaz”. Vjerojatno neke jesu bile, ali to nije dokaz

 2. Šoić Vlado Šoić

  9 rujna, 2017 kod 3:50 pm

  Imale su zaštitne grudnjake

 3. Tomislav Rašić

  10 rujna, 2017 kod 1:35 pm

  Ali su pljačkale 70% kuće za svaku koju muški viking opljačka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh