Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Konačno potvrđeno prijašnje otkriće pradavnog kontinenta ispod Mauricijusa

2013. objavljeno je otkriće drevnog kontinenta zvanog Mauricija i iako je bilo potkrijepljeno fizičkim dokazima, svejedno je bilo kontroverzno. Sada je, međutim, pronađeno još nešto što ide u prilog toj tvrdnji objavljenoj tada u časopisu Nature Geoscience.

Ispod Indijskog oceana, pored Mauricijusa, nalaze se tragovi drevnog, zaboravljenog kontinenta. Fragment tog kontinenta, nazvan Mauricija, se odvojio prije 60 milijuna godina za vrijeme razdvajanja Madagaskara i Indija. Ležao je skriven pod masom lave. Međunarodni tim znanstvenika zaključio je njegovo postojanje proučavanjem zrnaca pijeska koje su uzeli s plaža Mauricijusa.

Dotična zrna datiraju još od vulkanske erupcije prije 9 milijuna godina, a analiza je ipak dokazala da sadrže minerale koji su puno stariji. Sam Mauricijus je dio vulkanskog lanca koji stoji daleko od rubnih dijelova svoje tektonske ploče. Nasuprot tome, većina vulkana se nalazi na granicama tektonskih ploča.

Pronađena zrna pijeska sadržavaju poludragi cirkon koji je star od 660 od 1970 milijuna godina, iako vulkanski Mauricijus ima “tek” 65 milijuna godina starosti. To se objašnjava tako da je lava cirkon nosila dok se probijala kroz donju kontinentalnu koru. Ta metoda datiranja nadopunjena je preračunom tektonike ploča što točno može objasniti kako su Indijskom oceanu uopće završili ti dijelovi.

Ti drevni cirkoni su otkrili krhotine negdašnjeg Mauricijusa. Znanstvenici su također istraživali kako bi isključili šanse da su ta zrnca zapravo zagađivači pridošli s drugog mjesta. A upravo taj dio je bio sporan kad se vijest o novopronađenoj Mauriciji pojavila prvi put prije nekoliko godina.

Dijelovi drevne Mauricije se, međutim, ipak nalaze ispod Indijskog oceana. Potvrđeno je to ponovno novim nađenim cirkonima zahvaljujući witwatersrandskom sveučilištu iz Južnoafričke Republike. Sve je objavljeno u časopisu Nature Communications.

1 komentar

1 komentar

  1. Damir Klaic

    1 veljače, 2017 u 8:59 pm

    A,možda je i ravna….
    ..

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Koncept koji je stvorila Lenka Petráková prikuplja otpad iz oceana i priprema ga za reciklažu

Ekologija i okoliš

Indija je avionima poslala više od 30 tona tehničke opreme i materijala kako bi pomogla Mauricijusu.

Ekologija i okoliš

Nafta dolazi s japanskog broda MV Wakashio, koji se 25. srpnja nasukao na greben.

Geografija i geologija

Ovaj gigantski komad kopna nestao je pod valovima prije 75 milijuna godina – i nikad ga se nije istraživalo. Znamo da su dinosauri izumrli...

Oglašavanje