Connect with us

Znanost

Biotehnologija

Kontracepcijska pilula od sada i za muškarce

Mnogi parovi ne mogu se složiti oko toga tko bi trebao preuzeti odgovornost za kontrolu rađanja. Zasad muškarci raspolažu s manje mogućnosti. Mogu birati između kondoma ili vazektomije.

Primjena kondoma u idealnim okolnostima daje visoku zaštitu od trudnoće (98%). Realno, uspješnost je tek oko 85%, zbog grešaka koje se događaju u primjeni. Vazektomija je trajni oblik muške kontracepcije koji traži podvrgavanje kirurškom zahvatu. Kirurg podvezuje sjemenovode, što onemogućava spermatozoidima da napuste testise.

Ženski kontraceptivi poput hormonskih pilula ili hormonskih implantata učinkovito sprječavaju začeće. Prestankom njihove primjene obnavlja se plodnost žene. Hormonska kontracepcija, međutim, donosi ženama i niz neželjenih učinaka poput povećanja tjelesne težine, depresije i poremećaja pri grušanju krvi.Ograničen izbor kontracepcijskih sredstava za muškarce može se objasniti biološkim razlozima, navodi profesor Peter Schlegel sa Sveučilišta Cornell. Mnogo je lakše kontrolirati jednu jajnu stanicu nego 100 milijuna spermatozoida koje muškarac proizvodi svakog dana.

Znanstvenici širom svijeta intenzivno rade na pronalaženju novih načina kontracepcije za muškarce. Navodimo pristupe koje obećavaju primjenu u narednih 5-10 godina.

Injekcija testosterona

Mjesečna injekcija testosterona visoko je učinkovita metoda muške kontracepcije. Njezin učinak je ravan djelovanju hormonske pilule u žena ili primjeni kondoma.

Prestanak primanja testosterona dovodi za šest mjeseci do obnavljanja plodnosti muškarca u ranijim granicama. Šira primjena ovog postupka može se očekivati u narednih pet godina.

Pilula za suhi orgazam

Britanski znanstvenici rade na ispitivanju lijekova koji će spriječiti otpuštanje sperme u seksualnom činu. Ovo istraživanje se oslanja na ranije opažanje kako neki lijekovi za tlak i antipsihotici zaustavljaju izbacivanje sjemena. Lijekovi privremeno paraliziraju određene mišiće muškog reproduktivnog sustava, a ne umanjuju libido i seksualnu izvedbu. Pokazano je da pilula djeluje tri sata nakon uzimanja, a njezin se učinak zadržava dva dana. Primjena ove pilule može se očekivati u narednih deset godina.

Ultrazvuk testisa

Petnaestominutna zloženost testisa snažnim ultrazvučnim valovima osigurava šestomjesečnu neplodnost, pokazalo je ispitivanje. Postupak ubija reproduktivne stanice testisa koje stvaraju spermu i uništava spermatozoide. Najbolje rezultate daju dvije ultrazvučne seanse u trajanju od 15 minuta u razmaku od dva dana. Zasad nije poznato koliko dugo traje kontracepcijski učinak. Istraživanje se nastavlja, a za primjenu će trebati pričekati još bar par godina.

Muška pilula

Pronađena je kontracepcijska pilula za muškarce koja djeluje bez izazivanja nuspojava. Njezina aktivna tvar, označena kao BMS 189453, privremeno onemogućava stvaranju sperme. Djelovanje muške pilule započinje dva do četiri tjedna nakon početka uzimanja, a po prestanku uzimanja stvaranje sperme se brzo obnavlja. Pilula se uzima jednom dnevno. Primjena se očekuje za par godina.

Genetska vazektomija

Istraživači sa Sveučilišta Edinburgh odredili su gen zadužen za stvaranje sperme. Lijek koji može blokirati taj gen djelovat će kao privremeni kontraceptiv. Istraživanje je još u ranoj fazi pa će na primjenu ovog postupka trebati pričekati barem desetak godina.

Gel za one najhrabrije

Injekcija gela u vas deferens, cijev kojom prolazi ejakulat. Gel blokira prolaz tekućine i uništava stanične membrane spermija. Plodnost se gubi tijekom narednih deset godina. Postupak donosi neugodne nuspojave poput naticanja testisa. Primjena se može očekivati u narednih pet godina.

Tražili ste na googlu:

kontracepcija za muškarce, dali postoje kontraceptivne pilule za muskarce, kontra cepcijske pilule za muskarce, kontraceptivna pilula za muskarce, tablete protiv trudnoce za muskarce

16 komentara

16 Comments

 1. Sandra Trivanovic Kopljar

  srpanj 13, 2012 kod 8:42 pm

  Pilula za suhi orgazam …ajme mili Boze stvarno sve ide k vragu

 2. Mevlida Mujic

  srpanj 13, 2012 kod 8:44 pm

  njima i treba dati da gutaju te pilule…za sve su oni krivi

 3. Matija Diazepam

  srpanj 13, 2012 kod 8:48 pm

  ne vidim nista lose u tome

 4. Sandra Trivanovic Kopljar

  srpanj 13, 2012 kod 8:51 pm

  sta ne izmisle pilulu za pubertet svima bi bilo bolje ..

 5. Denis Hadžić

  srpanj 13, 2012 kod 8:54 pm

  Vi ste, zene, mnogo sexualno isfrustrirane!

 6. Marija Vukić Bakić

  srpanj 13, 2012 kod 9:48 pm

  napokon nek se i oni truju :-))

 7. Goran Štambuk

  srpanj 13, 2012 kod 10:03 pm

  cekaj, znaci nema vise opasnosti da ostanem trudan?

 8. Zlatko Zlaja Ištoković

  srpanj 13, 2012 kod 10:03 pm

  I tako ce mi ju cura dati,swe kroz wase ruke…

 9. Milan Matić

  srpanj 13, 2012 kod 10:20 pm

  Evo ja uzeo jednu da prije zaspim.

 10. Mila Firić Skejić

  srpanj 13, 2012 kod 10:40 pm

  sad će i njih uškopit….

 11. Mirna Puškaš

  srpanj 13, 2012 kod 11:31 pm

  bio je i red, ziher ju je izmislila žena…:9

 12. Mario Straga

  srpanj 13, 2012 kod 11:56 pm

  !O¿O..got zajdank na piluli!!!!….nama muškima je sex bez zaštite posebno rizičan!, jer nemamo maternicu pa bi nam baš svaka trudnoča bila vanmaternična..

 13. Jovo Mesar

  srpanj 14, 2012 kod 7:14 am

  Otrcite dnevno osam km i da vidis kako se kurac dize a ona svrsava malo tamo malo vamo pa cak i kad spava !

 14. Jovo Mesar

  srpanj 14, 2012 kod 7:17 am

  Koja je razlika izmedu drkanja i karanja ?

 15. Dusanka Tadic

  srpanj 16, 2012 kod 5:59 am

  Lijepo neka se i oni malo uništavaju….

 16. ttomic68@gmail. com

  srpanj 17, 2012 kod 8:56 am

  opet udar na jaja…..

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Biotehnologija

Popularno

Na Vrh