Connect with us

Znanost

Zdravlje i Medicina

Uskoro stižu i kontracepcijske pilule za muškarce

Znanstvenici sa Sveučilišta Leicester i Monash, pronašli su način kako da muškarci zadrže spermu u trenutku ejakulacije – i to bez bilo kakvih štetnih utjecaja na seksualnu funkciju i na njihovo cjelokupno zdravlje. Znači li to da će u bliskoj budućnosti žene konačno biti pošteđene brojnih nuspojava uslijed korištenja kontracepcijskih pilula?

kontracepcijske-pilule

Do danas, većina je pokušaja stvaranja kontracepcijskih pilula za muškarce bila usmjerena na razvoj sperme i hormonalnih tehnika kako bi se proizvela nefunkcionalna sperma. Pa ipak, svi ti pristupi imali su jedan veliki problem – uzrokovali su različite zdravstvene probleme muškarcima, uključujući i smanjenje libida te trajne promjene načina na koji tijelo proizvodi spermu. Također, neke su metode čakmogle biti potencijalnim uzrokom prenošenja tih štetnih promjena i na potomke.

Nova tehnika koja je opisana u radu objavljenom u časopisu PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) usmjerila se na autonomni živčani sustav. Takav način ne utječe na dugoročnu održivost sperme, a niti na cjelokupno zdravlje muškarca. Zapravo, muškarci i dalje mogu normalno proizvoditi spermu. Ta je tehnika poput vazektomije u tableti, ali vazektomije koja je lako reverzibilna.

Znanstvenici su ova istraživanja provodili na miševima, razdvojivši dvije specifične komponente u živčanom sustavu (receptori P2X1 i α1A) koje sprječavaju da sperma napusti sjemenovod. Za vrijeme trajanja tretmana, miševi su u potpunosti bili neplodni i nisu primijećeni nikakvi štetni utjecaji na njihovo seksualno ponašanje i funkciju. No, po završetku istog, sperma je ponovno izgledala potpuno normalno i miševi su bili sposobni proizvoditi zdravo potomstvo. Primijećen je jedino blagi pad krvnog tlaka. „To je nepobitan dokaz koncepta koji tvrdi da farmakološki antagonizmi receptora P2X1 i α1A postižu siguran i učinkovit terapijski cilj za nehormonalnu, lako reverzibilnu mušku kontracepciju“, napisali su autori ove studije.

Sljedeći korak je pronalazak lijeka koji djeluje kod ljudi. Taj proces, tvrde znanstvenici, mogao bi potrajati još desetak godina.

Izvor: io9

"If the facts don't fit the theory, change the facts." A. Einstein

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh