Connect with us

Znanost

Kopači zlata ubili i izmasakrirali članove izoliranog amazonskog plemena?

Foto: Survival International

+

Kopači zlata ubili i izmasakrirali članove izoliranog amazonskog plemena?

Brazilske vlasti istražuju dojave o ubojstvima više od 10 članova izoliranog amazonskog plemena koja su izvršili kopači zlata.

Navodna ubojstva dogodila su se prošli mjesec uz obalu rijeke Jandiatuba, u udaljenom dijelu Amazone u blizini brazilske granice s Peruom, izvještava FUNAI, brazilska agencija za domorodačka pitanja.

Istraga je započela nakon što su dva ilegalna kopača zlata – garimpeiros – glasno razgovarala o napadu u gradu São Paulo de Olivença. Navodno su se hvalili ubojstvima u baru, i pokazivali ručno izrezbareno veslo koje su uzeli od plemena kao trofej, piše The New York Times.

Kopači zlata su uhićeni, no zasad ne postoji fizički dokaz koji bi dokazao masakr, piše u izjavi koju je dao FUNAI.

Organizacija za domorodačka prava Survival International upozorila je da bi takav napad mogao značiti da je velik dio ovog plemena sada izbrisan s lica Zemlje.

Stephen Corry, voditelj Survival International organizacije, rekao je u izjavi da bi brazilska administracija pod predsjednikom Michelom Temerom “snosila veliku odgovornost za ovaj genocidni napad” kad bi se dojave potvrdile.

The Guardian je u srpnju objavio da je budžet agencije FUNAI pod trenutnom administracijom ove godine srezan za gotovo pola iznosa, zbog čega je agencija bila prisiljena zatvoriti desetke svojih područnih ureda i tri baze, čija je glavna funkcija bila zaštita izoliranih plemena. Jedan službenik FUNAI-ja rekao je za The Guardian kako su grabljivači zemljišta, drvosječe i rudari koristili ovu situaciju da bi se domogli domorodačkih teritorija.

“Zemljišta ovih plemena trebala su biti prepoznata i zaštićena godinama unazad”, rekao je Corry. “Vladina otvorena podrška onima koji žele otvoriti domorodačke teritorije u potpunosti je sramotna, i vraća stanje domorodačkih prava u Brazilu desetljećima unatrag.”

Posljednjih godina, organizacije poput Survival International podigle su upozorenje zbog povećanja zabilježenih susreta s nekontaktiranim plemenima u Brazilu, upozoravajući da bi susreti s drvosječama, rudarima, krijumčarima droge i turistima mogli biti smrtonosni za članove plemena, ne samo zbog potencijalnog nasilja nego i zbog zaraznih bolesti, piše Live Science.

2 komentara

2 Comments

  1. Zoran Bojic

    13 rujna, 2017 kod 9:07 pm

    Nazalost!

  2. Šimun Ruščić

    15 rujna, 2017 kod 10:58 am

    Nista nova

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u +

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh