Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Kora naranče mogla bi očistiti oceane od žive

Industrijski otpad i kora naranče mogli bi ubrzo postati neizostavnim dijelom borbe protiv štetnih onečišćenja živom. Naime, Justin Chalker sa Sveučilišta Flinder osmislio je novi netoksični polimer sastavljen prvenstveno od sumpora i limonena – dostupnih nusprodukata naftne i industrije citrusa. Godišnje te dvije industrije zajedno proizvedu više od 77 milijuna tona sumpora i 77 tisuća tona limonena koji bi se mogli jeftino ponovno iskoristiti.

„Kontaminacija živom prisutna je u mnogim dijelovima svijeta, te tako utječe na opskrbu hranom i vodom stvarajući ozbiljnu potrebu za učinkovitim i isplativim načinom za rješavanje tog problema”, rekao je Chalker.

Polimer, koji može detektirati i ukloniti živu u vodi, ali i tlu, postaje svijetložute boje u prisutnosti toga štetnog elementa. Ne samo da je taj novi polimer dobar za rješavanje problema onečišćenja živom, već također čini to da se industrijski i citrusni otpad dobro iskoristi, pretvarajući ga u oblik koji je mnogo jednostavniji za pohranu, tako da ga je lako ukloniti i zamijeniti.

Već je ranije potvrđeno da je živa neurotoksin koji može utjecati na funkcioniranje mozga i središnjeg živčanog sustava. Prema časopisu Natural Resources Defense Council, živu u okoliš emitiraju elektrane, tvornice cementa, određeni kemijski proizvođači i ostala industrijska postrojenja.

U jednom trenutku živa se također često koristila u raznim proizvodima za kućanstvo, kao što su termometri i termostati. No, u posljednjih nekoliko godina izjave stručnjaka povećale su zabrinutost zbog količine žive prisutne u ribi; kroz proces poznat kao biomagnifikacija, živa se može akumulirati u velikim količinama u ribi i drugim predatorima na vrhu hranidbenog lanca.

Izvor: Discovery

1 komentar

1 komentar

  1. Dragan Krmek

    28 listopada, 2015 u 7:46 am

    Odlicno, ionako ce neretvanska u vodu kako je počelo, pa barem da spasimo planet

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Znanstvenik Bierson je istaknuo da se ocean možda formirao od mješavine soli i amonijaka u vodi ispod ledene vanjske školjke debljine nekoliko stotina kilometara.

Ekologija i okoliš

Iako ih čovječanstvo desetljećima tretira kao deponiju smeća, oceani pokazuju da su nevjerojatno otporni, tvrdi se u novom znanstvenom istraživanju. Ako se ulože napori...

Klima

Satelitske snimke južnog dijela Tihog oceana pokazale su da se istočno od Novog Zelanda nalazi veliko područje neuobičajeno toplog oceana, prenio je CNN. Temperatura...

Ekologija i okoliš

Do 2050. godine smeće u oceanu će nadvladati ribu, a preko 5,25 trilijuna komada plastičnog otpada već se nalazi u svjetskim morima. Statistike su...

Oglašavanje