Connect with us

Znanost

Korijander (lat. coriandrum sativum)

Foto: Pixabay

Alternativna medicina

Korijander (lat. coriandrum sativum)

Korijander je biljka koja ima izuzetno pozitivne učinke na zdravstveno stanje čovjeka, ali poznata je i po specifičnom mirisu te se stoga koristi i kao začin u raznim jelima. Često možemo čuti o blagodatima ulja korijandera, naime isto sadrži razne tvari (kiseline) kao što su Linalol, Borneol, Limoen, Geraniol i Pineol. Bogato je eteričnim uljima i organskim kiselinama. U korijanderu također nalazimo mnoštvo proteina i vitamina C.

Sadrži velike količine željeza

Prvo što nam padne na pamet kada pomislimo na manjak željeza jest anemija. Ova biljka se lako apsorbira u krv te ima direktne učinke na anemiju baš zbog velikih količina željeza te vitamina C koji je potreban radi apsorpcije željeza u krvi. Uz to je pogodna za detoksikaciju jer veže na sebe toksine i teške metale koje potom tijelo izbacuje iz organizma.


Pomaže pri uklanjanju suvišne tekučine iz tijela

Ranije spomenute Cineol i Linolan, kiseline koje nalazimo u korijanderu, su veoma učinkovite kod oteklina jer uklanjanju suvišnu tekućinu iz tijela. Stoga se korijander koristi kada osoba pati od reume, artritisa, anemije ili lošeg rada bubrega, a sve iz razloga suvišne tekućine nagomilane kao posljedica navedenih bolesti.

Pomaže u regulaciju inzulina u krvi

Korijander djeluje stimulativno na endokrine žlijezde, na taj način pomaže pri estrakciji inzulina iz gušterače te posljedično u regulaciji šećera u krvi. Također je značajan utjecaj korijandera na regulaciju kolesterola.

Stimulira rad probave

Korijander pomaže u pravilnom funkcioniranju probavnog sustava. Sadrži eterična ulja koja pomažu pri izlučivanju probavnih sokova i raznih enzima a sve u korist rada probave. Također je djelotvoran u sprječavanju i liječenju dijareje.

Koristi se za osvježavanje daha

Poznato je antiseptičko i antimikrobno djelovanje ove biljke, samim time što ubija razne mikrobe, pomaže pri osvježavanju daha ali i pri sprječavanju raznih rana u ustima ili čak cista usne šupljine.

Pogodan je za uspostavljanje pravilnog menstrualnog ciklusa

Osim što ublažava neugodne tegobe menstruacije, pomaže čak i pri uspostavljanju pravilnog menstrualnog ciklusa. Takvo djelovanje se može pripisati u velikoj mjeri tome što stimulira lučenje endokrinih žlijezda.
Značajna je učinkovitost ove biljke kod raznih kožnih bolesti

Kao što smo ranije napomenuli, korijander ima antiseptičko, dezinfekcijsko, antioksidacijsko i detoksikacijskog svojstvo. Takvo djelovanje je izuzetno povoljno za tretiranje suhe kože, gljivica, ekcema i drugih bolesti kože.


 Kako se koristiti

Korijander možete koristiti svjež, zbog svoje jake arome daje poseban štih jelima. U Europskoj kuhinji se preferira korištenje u osušenom obliku koje ipak ima blažu aromu. Od njega možete praviti čaj ili ga dodati u razna jela poput juhe, maneštre, tjestenine, rižote te razne salate.


Slijedi recept za pripremu čaja od korijandera koji je drevni tretman za liječenje mnogih bolesti.

 1.Sjeme korijandera stavite u šalicu

 2. Napunite šalicu kipućom vodom.

 3. Ostavite da odstoji 5 minuta.

 4. Pomoću cjedila izlijte čaj u drugu šalicu.

 5. Čaj od korijandera je spreman! Najbolje ga je piti dva do tri puta dnevno. U čaj možete nadodati koju krišku limuna te ga na te ga na taj način učiniti ukusnijim. U ovim ljetnima danima ga možete ohladiti i dodati kockice leda te stvoriti piće koje će vas rashladiti a u isto vrijeme održati hidratiziranima.

Nastavi čitati
Advertisement

Više u Alternativna medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh