Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Koronavirus ipak ima jednu veliku sličnost s HIV-om

Znanstvenici koji istražuju koronavirus otkrili su da ima sposobnost uništiti zdrave stanice koje imaju za cilj borbu protiv njega.

Tim istraživača sa Sveučilišta Fudan u Šangaju i njujorškog Centra za transfuziju istraživao je sposobnost virusa da ubija najsnažnije imune stanice, odnosno one koje su zadužene za borbu s koronavirusom.

Njihova otkrića su objavljena ovog tjedna u medicinskom časopisu Cellular and Molecular Immunology, a time su se nažalost obistinili strahovi liječnika da bi virus mogao nanijeti štetu sličnu onoj koja je viđena kod pacijenata oboljelih od HIV-a.

U svom eksperimentu, znanstvenici su „pričvrstili“ koronavirus na laboratorijski uzgajane T stanice.

T-stanice ili T-limfociti igraju sastavnu ulogu u sposobnosti tijela da pronađe i uništi strane stanice u organizmu.

Obično, T-stanice su sposobne zarobiti stanicu inficiranu virusom, izbuše rupu i ubrizgaju kemikalije u membranu koja potom uništava i virus, i stanicu.

Sličan eksperiment izveden je i na virusu SARS-a, ali on nije imao isti efekt na T-stanice.

Upravo je to razlog zašto su obdukcijski izvještaji pokazali da su svi preminuli pacijenti imali jako malen broj T-stanica.

Ovi i drugi testovi pružit će nam nijansiran pristup upravljanja bolešću – rekao je vodeći istraživač i profesor Menno van Zelm.

1 komentar

1 komentar

  1. Zoran

    14 travnja, 2020 u 3:35 am

    Biljka “Cat’s Claw” iil mačja pandža stimulira proizvodnju T stanica. Ljudi koji piju čaj od Cat’s claw kažu da nikad nemaju gripu. Pije se na prve simptome bolesti… sigurno šiša i koronu

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Istraživači su uvjereni da određeni aktivni sastojci iz kanabisa mogu utjecati na sprječavanje ulaska virusa u stanice pluća.

Računarstvo i internet

Iako je ponosan na posao koji je obavio, ovaj 17-godišnjak kaže da ne želi postati uzor kako se postaje poznato ime za vrijeme pandemije

Biljke i životinje

Istraživači smatraju da bi antitijela ljame mogla pomoći u zaštiti onih koji do sad nisu bili zaraženi koronavirusom.

Biljke i životinje

Znanstvenici se nadaju da će labradori i koker španijeli moći prepoznati koronavirus čak i na asimptomatskim nositeljima.

Oglašavanje