Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Lansirana raketa Electron nakon neuspjeha u srpnju

To je prvi uspješan let nakon neuspješnog lansiranja 4. srpnja kad je Rocket Lab izgubio sedam satelita od kojih je jedan bio Canonov.

Foto: Rocket Lab

Tvrtka Rocket Lab uspješno je lansirala svoju raketu Electron nakon što je doživjela neuspjeh u srpnju.

Skupa s raketom Electron u orbitu je lansiran i opservacijski satelit težine 100 kilograma, a lansiranje je uspješno obavljeno 30. kolovoza s poluotoka Mahia na Novom Zelandu gdje se nalazi postrojenje tvrtke Rocket Lab.

To je prvi uspješan let nakon neuspješnog lansiranja 4. srpnja kad je Rocket Lab izgubio sedam satelita od kojih je jedan bio Canonov, piše Engadget.

Problem je uzrokovao jedan neispravan električni spoj koji je doveo do gašenja motora samo nekoliko minuta nakon početka druge faze. Tvrtke Rocket Lab je uspjela ustanoviti u čemu je problem i osmisliti način kako ga riješiti u budućnosti.

Ovaj put je uz pomoć rakete lansiran satelit Sequoia tvrtke Capella Space iz San Francisca. Misija je dobila ime “I Can’t Believe It’s Not Optical” zbog toga što satelit koristi SAR radar, a ne optičke leće za pravljenje detaljnih slika Zemlje. Podaci koje satelit prikupi moći će se koristiti za praćenje sigurnosti, agrikulture i infrastrukture, kao i za odgovor u slučaju katastrofa.

Ova misija predstavlja 14. uspješnu misiju tvrtke Rocket Lab, a prije nesretnog 4. srpnja tvrtka je imala niz od 11 uzastopnih uspješnih lansiranja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Svemirska letjelica misije MMX trebala bi biti lansirana 2024. godine, a na Mars bi trebala stići do 2025.

Svemir

Kinesku letjelicu mnogi uspoređuju s američkim misterioznim avionom X-37B koji se trenutno nalazi u orbiti Zemlje.

Svemir

Spomenuti satelit je u atmosferu ušao oko 160 kilometara južnije nego što je NASA predvidjela i 25 minuta ranije nego što se očekivalo.

Svemir

Prva Mastenova lunarna misija trebala bi se dogoditi 2022. godine ako sve bude išlo prema planu.

Oglašavanje