Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Alternativna medicina

LAVANDA

Lavanda je biljka koja se nalazi u sjevernoj Africi i planinskim predjelima Mediterana. Uzgaja se zbog raznih namjena, a često radi proizvodnje eteričnog ulja, koje dolazi od destilacije cvjetnih šiljaka pojedinih vrsta lavande. Ono se koristi prvenstveno za kozmetičke namjene, a vjeruje se da ima i neke medicinske pogodnosti. Dokazane su ljekovite prednosti korištenja lavande za liječenje anksioznosti , gljivičnih infekcija, gubitka kose te kod raznih rana te emocionalne komponente PMS-a. Još uvijek ne postoje dokazi koji bi  podupirali uporabu lavande u liječenju depresije , visokog krvnog tlaka i mučnine.

Prednosti ulja od lavande

Lavanda se može destilirati u eterično ulje i ima niz medicinskih primjena. Ova biljka je visoko cijenjena za kožu i ljepotu i obično se koristi u mirisima i šamponima kako bi se očistila koža. Može se kupiti bez recepta u ljekarni. Vjeruje se da ulje od lavande ima antiseptička i protuupalna svojstva, koja mogu pomoći u liječenju manjih opeklina i ugriza kukaca. Studija objavljena u časopisu Journal of Medical Microbiology pokazala je da ulje od lavande može biti učinkovito u borbi protiv infekcija otpornih na gljivice. U studiji se činilo da eterična ulja destilirana iz lavande uništavaju membrane stanica gljivica.

Čaj od lavande

Neke studije upućuju na to da konzumiranje čaja od lavande može pomoći u probavnim problemima kao što su povraćanje, mučnina, crijevni plinovi, uznemireni želudac i oteklina u trbuhu. Osim što pomaže kod problema s probavom, lavanda se koristi za ublažavanje bolova zbog glavobolje , uganuća, zubobolje i rana. Također se može koristiti za sprečavanje gubitka kose.

Zarastanje rana

Studija objavljena u časopisu ”Komplementarna i alternativna medicina utemeljena na dokazima” usporedila je učinke nekoliko tretmana za zacjeljivanje rana. Istraživači su usporedili učinke transkutane električne stimulacije živaca (TENS), fiziološke otopine, povidon-joda i ulja lavande. One su primijenjene na laboratorijske štakore. Autori studije primjećuju da se rane brže zatvaraju u grupama TENS i ulje lavande nego u ostalim kontrolnim skupinama. Ovi nalazi upućuju na to da lavanda ima ubrzavajući učinak na zacjeljivanje rana.

Gubitak kose

Lavanda je vjerojatno učinkovita u liječenju alopecije areate. To je stanje u kojem se kosa gubi iz nekih ili svih dijelova tijela. Istraživanja iz 1998. godine pokazuju da lavanda može potaknuti rast kose do 44 posto nakon 7 mjeseci liječenja. U novijoj studiji , istraživači su otkrili da je primjena ulja lavande na leđima miševa pomogla u rastu dlake tijekom 4 tjedna.

Anksiozni poremećaj i srodna stanja

Pokazalo se da mirisi lavande smanjuju tjeskobu prije stomatološkog pregleda. Pregledni rad u u kliničkoj praksi International Journal of Psychiatry procjenjuje koliko je učinkovit preparat pod imenom Silexan. Riječ je o ulju od lavande, koje je dostupno u želatinskim kapsulama od 80 mg. Tim je utvrdio da Silexan imao anksiolitički učinak ili učinak koji smanjuje anksioznost u bolesnika s generaliziranom ili subindromalnom anksioznošću unutar 2 tjedna. Istraživači su također otkrili da miris lavande može pomoći pri tjeskobi kod pregleda zubara. Istraživači su ”izmjerili” razinu anksioznosti kod 340 odraslih pacijenata tijekom njihovog čekanja u stomatološkoj čekaonici. Polovica pacijenata bila je izložena mirisu lavande, dok druga polovica nije. Tim je otkrio da oni koji su bili izloženi mirisu lavande izvijestili o nižim razinama anksioznosti u usporedbi s drugim pacijentima. Smirujući učinak lavande bio je prisutan bez obzira na vrstu zakazanog stomatološkog pregleda. ” Naši nalazi upućuju na to da bi lavanda mogla biti učinkovita” redukcija anksioznosti na licu mjesta “u čekaonicama stomatologa.”Dr. M. Kritsidima, autor studije. Čini se da lavanda ne utječe na tjeskobu zbog budućih posjeta stomatologu. Međutim, pokazalo se da pruža osjećaj smirenosti tijekom liječenja.

PMS – predmenstrualni sindrom

Istraživači su također proučavali može li lavanda pomoći u ublažavanju predmenstrualnih emocionalnih simptoma. Mnoge žene u reproduktivnoj dobi doživljavaju niz simptoma u predmenstrualnoj fazi, obično poznatoj kao predmenstrualni sindrom (PMS). Iako je PMS uobičajen, nijedno pojedinačno liječenje nije općenito priznato kao učinkovito. Kao rezultat toga, mnoge se žene okreću alternativnim terapijama, kao što je aromaterapija. U jednoj je studiji sudjelovalo 17 žena u dobi od 20 godina, s blagim do umjerenim predmenstrualnim simptomima. Sudionici su proveli jedan menstrualni ciklus bez tretmana aromaterapijom lavande, a drugi sa aromaterapijom lavandom. Studija je zaključila da aromaterapija lavandom može ublažiti predmenstrualne emocionalne simptome.

Što lavanda ne liječi?

Nema dovoljno dokaza da lavanda liječi: depresiju, zatvor, mučninu i povračanje, migrene, infekcije uha,

visoki krvni tlak i demenciju. Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) nije odobrila lavandu za medicinsku uporabu. Prodaje se samo kao dodatak i ne smije zamijeniti propisani tijek liječenja. Ako se odlučite za korištenje ovog eteričnog ulja, FDA ne prati ove proizvode. Možda postoji bojazan zbog čistoće, sigurnosti ili kvalitete. Kupujte samo eterična ulja renomiranih tvrtki.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Alternativna medicina

Neven je autohtona biljka mediterana, ali ju nalazimo u cijelome svijetu. Ova biljka je poznata još od davnima po svojim ljekovitim djelovanjima. Najpoznatija je...

Alternativna medicina

Cikorija je ljekovita biljka koja posjeduje itekakva ljekovita svojstva, od toga da pomaže pri probavnim tegobama, u suzbijanju žgaravice, kod artritisa, bakterijskih infekcija, održavanju...

Alternativna medicina

Korijander je biljka koja ima izuzetno pozitivne učinke na zdravstveno stanje čovjeka, ali poznata je i po specifičnom mirisu te se stoga koristi i...

Alternativna medicina

Maca je peruanska biljka koja se uzgaja u planinama Anda. Ona je čest sastojak peruanske kuhinje koji jelima daje zemljani okus. Korijen mace može se mljeti...

Oglašavanje