Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Nanotehnologija

Leće nalik očima vretenca kreirane pomoću tekućih kristala

Znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania uspješno su proizveli novu vrstu tekućih kristala pomoću zrnaca pijeska. Rad objavljen u časopisu Physical Review X navodi da ta novootkrivena struktura izgledom nalikuje očima vretenca, a može se koristiti kao vrlo kompleksna leća.

vretenac-lece

Godinama je istraživački tim, na čelu s profesorom fizike i astronomije Randallom Kamienom, radio na ostvarenju tog nanotehnološkog sna. I sada je taj san konačno postao stvarnost. Za razliku od prethodnih neuspješnih pokušaja, ovaj put koristili su kuglice od silicija, koje su u osnovi zapravo ništa drugo nego polirana zrnca pijeska umetnuta u prozirne tekuće kristale. Upravo putem njih su uspjeli generirati obrasce izrade i uzgojiti mnoštvo malih struktura nalik laticama cvijeća. Svaka od tih „latica” može funkcionirati kao zasebna leća.

„Proces stvaranja ovih leća bio je nalik proizvodnji slatkiša od kristalića šećera, gdje štapić ili nekakva vrpca djeluju kao podloga za šećer kako bi on mogao prirodno proizvesti svoje kristale. Upravo to smo i mi učinili, samo u manjem opsegu koristeći male silicijske kuglice”, rekao je Kamien. 

Možda se pitate zašto je hrpa tih malih leća uopće bitna? Naime, one možda nisu lako nosive kao kultivirani biseri ili jestive poput slatkiša od kristaliziranog šećera, ali tehnika njihove izrade mogla bi proizvodnju kompleksnih leća koje sadrže milijune malih sfernih leća u budućnosti učiniti puno lakšom, bržom i jeftinijom.

Slika koja se pomoću složene leće može toliko povećati da prekrije cijelu površinu, leće koje se mogu same popraviti, ili pak biosenzori koji bi leće koristili za prikupljanje informacija? Dakako, dug je put do njihova ostvarenja, no ovi znanstvenici vjeruju kako će njihove leće već u sljedećem desetljeću zasigurno postati nezaobilazan dio LCD zaslona koji koriste tekuće kristale.

Izvor: University of Pennsylvania

1 komentar

1 komentar

  1. Sebastijan Kriletić

    4 siječnja, 2014 u 2:31 am

    why?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Kemija

Na leće se nanese rodamin i problem je riješen

Genetika

Kratkovidnost i geni

Tehnologija

Po prvi put ikad, znanstvenici su pohranili svjetlosne informacije kao zvučne valove na računalnom čipu – nešto što znanstvenici uspoređuju s hvatanjem munje kao...

Zdravlje i Medicina

Pacijentica je mislila da osjećaj nelagode dolazi od starosti.

Oglašavanje