Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Led s Grenlanda otkriva tajne klimatske prošlosti

U razdoblju od prije 130 do 115 tisuća godina, klima na Zemlji je bila toplija nego danas. Pitanje je koliko toplija i kako je to utjecalo na globalnu razinu mora? Kako se trenutačno suočavamo sa globalnim zatopljenjem, odgovor na ova pitanja postaje vrlo bitan. Nova istraživanja koja se provode u sklopu projekta NEEM  na Grenlandu pokazuju da je taj period bio topliji nego što se ranije mislilo.

U zadnjih milijun godina na Zemlji su se izmjenjivala ledena doba u trajanju od oko 100 tisuća godina i interglacijalna razdoblja koja su trajala oko 10 do 15 tisuća godina. Rezultati projekta NEEM kojeg vodi Niels Bohr institut sa sveučilišta u Kopenhagenu govore da je prosječna temperatura na Grenlandu tijekom zadnjeg interglacijalnog perioda (Eemian) bila oko 8 stupnjeva Celzijusa veća nego danas.

„Iako je u razdoblju Eemiana razina mora bila 4 do 8 metara viša nego danas, razina leda na sjeverozapadu Grenlanda je bila samo nekoliko stotina metara niža od današnje. To nam govori da je led sa Grenlanda bio odgovoran za manje od polovice porasta razine mora u tom razdoblju,“ kaže prof. Dorthe Dahl-Jensen sa Niels Bohr instituta, voditeljica projekta NEEM.

NEEM je međunarodni projekt u kojem sudjeluju stručnjaci iz 14 zemalja. Nakon četiri godine bušenja, ekipa je došla do uzoraka leda sa preko 2.5 kilometara dubine. Led čine slojevi snijega koji padne svake godine i nikada se ne otopi, a kako se slojevi postepeno spuštaju, snijeg se komprimira u led. Tako nastaju slojevi leda stari tisuće godina koji nam, poput godova u deblima drveća, mogu otkriti klimatske varijacije iz prošlosti.

Uzorci leda se proučavaju u laboratoriju nizom analiza kojima se otkriva kakva je bila klima u prošlosti. Razina izotopa kisika O18 u ledu nam otkriva temperaturu oblaka kada je snijeg pao. Proučavaju se i mjehurići zraka u ledu. Ti mjehurići su uzorci drevne atmosfere zarobljene u ledu i otkrivaju nam detalje o sastavu zraka.

Globalna zagrijavanja u prošlosti

Istraživači su došli do prvog potpunog uzorka iz prošlog interglacijalnog perioda, Eemiana, i detaljnim su proučavanjem došli do vrijednosti prosječnih temperatura prije 130 tisuća godina.

„ Veliko je postignuće za znanost doći do takvih rezultata i rekonstruirati klimatsku prošlost. Nova otkrića dokazuju da su u razdoblju Eemiana na sjeveru Grenlanda temperature bile više nego što današnji klimatski modeli govore,“ kaže prof. Dorthe Dahl-Jensen.

Značajno topljenje leda na površini

U razdoblju Eemiana, velika količina leda na površini se otopila i ponovo zamrznula na nižim dubinama. Otopljena voda sa površine se probila u niže slojeve gdje se ponovo smrznula. Takvo otapanje na površini je bilo iznimno rijetko u posljednjih 5 tisuća godina, ali naša ekipa je svjedočila takvom topljenju tijekom ljeta 2012.

„Bili smo šokirani visinom temperature na površini u kampu NEEM-a u lipnju 2012,“ kaže prof. Dahl-Jensen. „Čak je i padala kiša i, baš kao u Eemianu, otopljena voda se pretvorila u smrznuti led ispod površine. Iako se radilo o rijetkom događaju, današnje zatopljenje povećava vjerojatnost takvog otapanja. Zatopljenje koje se predviđa kroz idućih 50 do 100 godina će možda donijeti klimatske uvijete slične Eemianu“.

Dobre i loše vijesti

U razdoblju Eemiana je došlo do pojačanog topljenja na rubovima ledenih pokrivača koji je izgubio na masi i na visini. Masa leda smanjivala se brzinom od 6 cm godišnje. Ali unatoč visokim temperaturama, ledeni pokrivač nije nestao i ekipa stručnjaka procjenjuje da nije izgubio više od 25 posto mase za najtoplijih 6 tisuća godina Eemiana.

„Dobra je vijest da ledeni pokrivač na Grenlandu nije toliko osjetljiv na povećanje temperature i na topljenje leda koliko smo mislili,“ objašnjava Dahl-Jensen i dodaje da je loša vijest da ako led sa Grenlanda nije nestao u Eemianu, tada je za značajni udio u povećanju razine mora od 4 do 8 metara bila odgovorna Antarktika.

Ova nova saznanja o toploj klimi u prošlosti nam može pomoći da ustanovimo što nas čeka u razdoblju globalnog zatopljenja.

Izvor: University of Copenhagen

2 komentara

2 Comments

  1. Denis Islamovic

    6 veljače, 2013 u 8:08 pm

    Interesantno

  2. Predrag Dado Tanasić

    6 veljače, 2013 u 8:32 pm

    I, tko je tada bio odgovoran za “globalno zatopljenje”? Prdež dinosaura?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Klima

Najcrnji scenarij emisija ugljičnog dioksida u ovom stoljeću, koji bi povećao globalnu temperaturu za 6 stupnjeva Celzija, sve je manje vjerojatan, napisala je skupina znanstvenika u...

Zemlja

Britanski znanstvenici vjeruju da su nedavni požari u Australiji naznaka onoga što bi u svijetu ubuduće moglo postati uobičajeno ako se temperatura poveća za...

Klima

Proučavajući fotografije koje su snimili NASA-ini sateliti Landsat između 1993. i 2018., znanstvenici su otkrili malen, ali značajan porast vegetacije na četirima područjima oko Mount...

Klima

Satelitske snimke južnog dijela Tihog oceana pokazale su da se istočno od Novog Zelanda nalazi veliko područje neuobičajeno toplog oceana, prenio je CNN. Temperatura...

Oglašavanje