Connect with us

Znanost

Energija i gorivo

Ledeni zid namijenjen sprečavanju istjecanja radioaktivne vode iz Fukushime ne zamrzava se dovoljno brzo

Nakon više od tri godine od razornog potresa i tsunamija koji je uništio sjeveroistočni Japan i nuklearnu elektranu Fukushima, ne jenjavaju napori da se smanje katastrofalne posljedice. Prostor oko nuklearne elektrane i dan danas je grad duhova. Prošlog tjedna Tokyo Electric Power Company (TEPCO) otkrio je kako se ledeni zid koji je trebao zadržati radioaktivnu vodu koja curi iz uništenih reaktora ne zamrzava onoliko brzo koliko je planirano.

Fukushima

U prva tri mjeseca nakon početka izgradnje, temperatura tla oko barijere namijenjene zadržavanju kontaminirane vode u rovovima pala je na previsokih 15 stupnjeva, zbog čega je TEPCO otkrio novi plan kako bi ubrzao taj proces – bacanje 10 tona leda svakog dana kako bi se zid stvorio.

TEPCO je ovaj plan javnosti obznanio 13. srpnja na sastanku. Tada je rečeno kako spori tok vode sprječava da se ledeni zid smrzne te kako ne mogu postići idealnu temperaturu od 5 stupnjeva. Konačan zamišljeni izgled zida trebao je biti postignut do kraja svibnja. Kako bi ubrzao proces smrzavanja tla, TEPCO će bacati velike količine leda i povećati broj podzemnih cijevi.

Počevši s 1. kolovozom, TEPCO će bacati 10 tona leda i jednu tonu suhog leda svaki dan u jarke koji okružuju reaktore. Ako temperatura padne dovoljno nisko, s vremenom će se količina leda koja se baca smanjiti na 4 ili 5 tona. Dodat će se i četiri dodatne podzemne cijevi koje dostavljaju rashladne tekućine.

Na tom je sastanku jedan od ljudi uključenih u nadgledanje ovog projekta izrazio sumnju da će se zid uspjeti stvoriti i predložio da se rovovi oko reaktora jednostavno zabetoniraju i da se tako spriječi istjecanje kontaminirane vode.

Rezultati ove metode bacanja leda kako bi se snizila temperatura tla znat će se sredinom sljedećeg mjeseca.

Izvor: Rocket News

Babuške su zle.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Energija i gorivo

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh