Connect with us

Znanost

Izvor: HINA, Foto: NASA

Planete i mjeseci

Letjelica Cassini ‘zaplovila’ između Saturnovih prstenova

NASA-ina letjelica Cassini, koja još od 2004. kruži oko Saturna te je znanstvenicima priskrbila više od 3000 znanstvenih izvješća o »drugim svjetovima« u srijedu je prvi put ‘zaplovila’ između tog planeta i njegovih prstenova kako bi ispitala atmosferu oko njih i izmjerila jačinu magnetskog i gravitacijskog polja u tom području.

Ovo je posljednji zadatak letjelice Cassini nakon njezine 20 godina duge svemirske odiseje. S obzirom na to da ostaje bez goriva, uskoro će morati završiti svoju misiju.

U predstojeća 22 tjedna ili pet mjeseci zadaća letjelice je otići onamo »kamo još nijedna svemirska letjelica nije bila«, preciznije u područje između prstenova i planeta, odakle će slati informacije i izvješća na Zemlju, podsjeća NASA.

»Od danas do rujna dobit ćemo mnoga nova saznanja o onome što se nalazi oko Saturna, koliko su teški njegovi prstenovi te brojne druge pojedinosti o Saturnovim mjesecima i atmosferi«, kazao je voditelj projekta Cassini Jet Propulsion Laboratory, Earl Maize početkom travnja na konferenciji za novinare.

Prošli je tjedan u časopisu Science objavljen članak u kojemu stoji da u atmosferi Saturnova mjeseca Encelada ima molekularnog hidrogena, čija je prisutnost rezultat hidrotermalne aktivnosti.

Novi podaci o jačini magnetskog i gravitacijskog polja u području oko Saturnovih prstenova trebali bi otkriti kolika je njihova starost i kakvo im je porijeklo.

Nakon promatranja prstenova Cassini će obaviti i mjerenja nekih parametara samog Saturna, poput jakosti njegova magnetnog polja i brzine rotacije.

Raspad letjelice u Saturnovoj atmosferi očekuje se 15. rujna.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

3 komentara

3 Comments

  1. Mario Baškarad Basalo

    travanj 27, 2017 kod 1:15 pm

    Šta nam vrijedi, kad volimo bit glupi. 🙂

  2. Zoran Ferenčić

    travanj 27, 2017 kod 2:29 pm

    A može se putovati, virtualno kam poželite, od marsa pa do mjeseca ste za par minuta…..

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Planete i mjeseci

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh