Connect with us

Znanost

Liječnici pacijentici uklonili čak 27 kontaktnih leća iz oka

Foto: Pixabay

Zdravlje i Medicina

Liječnici pacijentici uklonili čak 27 kontaktnih leća iz oka

Pacijentica je mislila da osjećaj nelagode dolazi od starosti.

Koliko god su kontaktne leće odlično rješenje za vid, toliko je i nemar pri stavljanju i korištenju istih ne toliko neuobičajena pojava. Svi smo čuli za opasnosti koje prijete kod ostavljanja leće predugo u oku, ali ovaj slučaj u časopisu British Medical Journal je stvar doveo do ekstrema.

Pacijentici koja je bila na pregledu uoči operacije je u oku pronađeno čak 27 nagomilanih kontaktnih leća. Ona toga uopće nije bila svjesna kad je došla na oftalmološki pregled prije operacije. Riječ je o 67-godišnjakinji, a mjesto radnje je Engleska.

Ženu koja je pred operaciju na pregled došla nesvjesna svih sadržaja u svom oku pregledala je mlađa oftalmologinja na praksi Rupal Morjaria. Dr. Morjaria je najprije gospođi pronašla nešto što joj se učinilo kao „plavkasta masa“, da bi se potom ispostavilo kako je to nakupina od čak 17 leća. No to nije bilo sve.

Pri daljnjem i pomnijem pregledavanju dr. Morjaria je pronašla još novih 10 leća. “Nitko od svih nas to nije nikada dosad vidio”, izjavila je oftalmologinja Morjaria. “Bila je to jako velika masa, jer je svih 17 kontaktnih leća bilo zaglavljeno. Bili smo dosta iznenađeni da pacijentica to nije dosad primijetila, jer joj je to sve moglo izazvati priličnu iritaciju.”

Foto: Uklonjene kontaktne leće iz oka pacijentice (Credit: Morjaria et al. 2017)

Pacijentica je tada trebala imati kirurški zahvat na oku, ali je operacija nakon šokantnog otkrića odgođena zbog opasnosti od moguće infekcije. Pacijentica je dosad koristila mjesečne kontaktne leće posljednjih 35 godina, ali nije prijavljivala nikakve probleme u vezi njih, niti je odlazila na redovite oftalmološke preglede.

“Bila je šokirana. Nakon što je došla kod nas opet nakon dva tjedna poslije vađenja leća, rekla je kako su joj oči puno odmornije i kako se osjeća ugodnije. Mislila je kako je sva prijašnja neugoda bila rezultat njezine starosti i suhoće oka,“ ispričala je dr. Morjaria za znanstveni magazin.

“U današnje vrijeme kada je posve jednostavno kupiti kontaktne leće na internetu, ljudi postaju sve nemarniji oko redovitog pregleda”, dodala je. “Kontaktne leće se koriste cijelo vrijeme, ali ako se to radi na neodgovarajući način i bez potrebnih pregleda, često susrećemo ljude s ozbiljnim infekcijama koje im mogu uzrokovati i gubitak vida.”

Nastavi čitati
Advertisement

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

3 komentara

3 Comments

  1. Martina Kožul

    19 srpnja, 2017 kod 5:04 pm

    Hahaha 😀 😀

  2. Marija Grbešić

    19 srpnja, 2017 kod 8:30 pm

    Anđela Nosić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh