Connect with us

Znanost

Oboljenja i poremećaji

Lijekovi za šećernu bolest povećavaju rizik od loma kosti u starijih žena


Istraživanje provedeno u bolnici Henry Ford na ženama koje boluju od šećerne bolesti tipa 2 otkrilo je da su lijekovi kojima se liječi inzulinska rezistencija povezani s većim rizikom od loma kostiju. Prema rezultatima objavljenog istraživanja, žene koje su se liječile tiazolidindionima godinu dana, imaju 50% veći rizik od loma kostiju u usporedbi s onima koje nisu koristile navedene lijekove. Najveći rizik imaju žene starije od 65 godina.

Ovo istraživanje, jedno od mnogih koje je proučavalo povezanost između upotrebe tiazolidindiona i lomova, objavljeno je u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

“Starije žene imaju i veći rizik od osteoporoze pa su lomovi kod njih češće vezani uz tu bolest čime se može objasniti i činjenica zašto je pod najvećim rizikom baš ta skupina žena ako se uzmu u obzir još i tiazolidindioni.”, kaže prof. dr.sc. Keoki Williams iz Center for Health Services Research and Department of Internal Medicine bolnice Henry Ford.

Pioglitazon i roziglitazon, predstavnici skupine lijekova tiazolidindioni, pomažu u održavanju normalne razine glukoze u krvi smanjujući inzulinsku rezistenciju te povećavajući osjetljivost tkiva na inzulin. Također, oni su odgovorni za smanjenje proizvodnje glukoze u jetri kod bolenika od diabetesa tipa 2.

U posljednje vrijeme tiazolidindioni se povezuju s gubitkom kosti i povećanim rizikom od lomova. Uključujuću još i dodatne čimbenike rizika, kao što su šećerna bolest tipa 2 te upotreba inzulina, rizik od loma kostiju se još više povećava.

Da bi se otkrila povezanost između tiazolidindiona i rizika od loma kosti u pacijenata s diabetesom tipa 2, dr. Williams i njegove kolege napravili su retrospektivno istraživanje koje je trajalo od 2. siječnja 2000. do 31. svibnja 2007. godine i obuhvatilo sveukupno 19 070 pacijenata iz bolnice Henry Ford. Istraživačka skupina pacijenata obuhvaćala je grupu od 9620 žena i 9450 muškaraca.

Za vrijeme istraživanja, 4511 pacijenata imalo je bar jedan razlog za upotrebu tiazolidindiona. Istraživači su pomoću specijalnog kompjuterskog programa za istraživanje medicinskih podataka otkrili lomove kostiju koji nisu bili vezani uz traumatske događaje. Uočen je povećani rizik od takvih lomova u žena približno nakon godinu dana upotrebe tiazolidindiona. Mjesto prijeloma u tih žena je također specifično. Uobičajeno, prijelomi vezani uz osteporozu uključuju kralježnicu i lomove kukova. Ovo istraživanje je dokazalo povezanost između upotrebe tiazolidindiona i lomova gornjih udova te distalnih dijelova donjih udova. Zapažena je slična veza između rizika od lomova s korištenjem tiazolidindiona i kod žena starijih od 65 godina. One imaju 70% veći rizik. Muškarci, zahvaljujući dobi, nisu bili u grupi koja ima povećan rizik od loma kostiju.

“Iako su dva nedavna istraživanja navela da bi mogla postojati veza i kod muškaraca između upotrebe tiazolidindiona i povećanog rizika od loma kostiju, mi to nismo zapazili unatoč tome što je sudjelovalo približno jednak broj muškaraca i žena u ovom istraživanju” , kaže prof. Zeina A. Habib, jedna od autorica ovog istraživanja.

Kad se usporede etničke skupine stanovništva, Afrikoamerikanci su u zaštićenoj grupi s obzirom na prijelome u odnosu na bijelce.

“Prijelomi su samo jedna od mnogobrojnih nuspojava vezanih uz ove lijekove. Henry Ford i drugi istraživači su već prije otkrili da bi ova skupina lijekova mogla uzrokovati i povećan rizik od kongestivnog zatajenja srca te boravka u bolnici uzrokovanog time,“ kaže dr. Williams. Također, on ističe da postoje druge skupine lijekova i medicinski postupci kojima se može uspješno kontrolirati inzulinska rezistencija kod pacijenata s diabetesom tipa 2.

” Tiazolidindioni mogu uzrokovati povećan rizik od nekih drugih bolesti u pacijenata sa šećernom boleti tipa 2 i ja savjetujem pacijente da popričaju sa svojim liječnikom o drugim mogućnostima liječenja diabetesa,” navodi dr. Williams. “Ako liječnik ustanovi da se njegov pacijent treba liječiti tiazolidindionima, potrebno je rutinski napraviti pretrage koje bi otkrile gubitak kosti i prevencijski dati terapiju koja bi spriječila daljnji gubitak te prijelome.“

Izvor: esciencenews.com

 

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh